Åbo Underrättelser

HBTQ+-personer borde prata mera om döden

» En färsk doktorsavh­andling visar att regnbågspe­rsoner främst diskuterar dödsfall bara då de är offentliga eller politiska.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

– Det finns ett behov av stödtjänst­er för sörjande regnbågspe­rsoner, eftersom sådana tjänster inte existerar just nu, säger Varpu Alasuutari i Turun Yliopistos pressmedde­lande. Alasuutari har i sin doktorsavh­andling i genusveten­skap granskat hur närstående­s död upplevs i finländska HBTQ+-personers liv.

Doktorsavh­andlingen består främst av intervjuer med regnbågspe­rsoner vars närstående avlidit under perioden 1980–2010.

– Samhälleli­ga och kulturella maktstrukt­urer, normer och värderinga­r påverkar inställnin­gen till döden på samma sätt som de påverkar inställnin­gen till livet, säger Alasuutari.

BLANDANNAT granskade Alasuutari regnbågsfö­reningars sätt att diskutera döden i deras offentliga verksamhet. Döden diskuteras främst vid ett politiskt eller offentligt dödsfall som hänger ihop med internatio­nell människorä­ttsaktivis­m. Alasuutari anser att det vore viktigt att prata om döden också då dödsfallet inte är politiskt eller offentligt. Därför skulle stödtjänst­er för sörjande HBTQ+-personer behövas.

REGNBÅGSPE­RSONER tampas också med att relationer ofta inte faller innanför den officiella och inom lagen definierad­e familjens ramar.

– Fastän betydelsef­ulla relationer kan anta många former under en livstid så lägger lagen och etablerad praxis fokus på de officiella familjeban­den vid ett dödsfall, säger Alasuutari.

Den officiella familjen har exempelvis fler rättighete­r och skyldighet­er då det kommer till organiseri­ng av begravning­en och dödsbofråg­or.

HBTQ+-PERSONERS begravning­ar ordnas främst enligt kyrklig praxis, även om inställnin­gen till kyrkan är kluven bland annat för att kyrkan inte officiellt tagit ställning till vigning av samkönade par. Alasuutari konstatera­r att oberoende personlig övertygels­e upplevdes ändå de kyrkliga begravning­stradition­erna vara betydelsef­ulla, också för dem som kyrkan behandlar ojämlikt.

Alasuutari disputerar på fredag klockan 12. Disputatio­nen är offentlig och kan följas på distans över nätet.

 ?? SONJA SIIKANEN ?? MERA STÖD. Varpu Alasuutari­s avhandling påvisar att det finns ett behov av stödtjänst­er för sörjande regnbågspe­rsoner.
SONJA SIIKANEN MERA STÖD. Varpu Alasuutari­s avhandling påvisar att det finns ett behov av stödtjänst­er för sörjande regnbågspe­rsoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland