Åbo Underrättelser

Krafttag ska rädda Skärgårdsh­avet

Över 100 experter och beslutsfat­tare har sagt sitt då ny plan lanseras. Ska underlätta den ekologiska balansen och åtgärda de övergödand­e utsläppen.

- Mikael Sjövall SPT

Professor emeritus Kalervo Väänänen har på uppdrag av operation ”Det unika Skärgårdsh­avet” utarbetat ett åtgärdspro­gram som ska bromsa övergödnin­gen av Skärgårdsh­avet.

–Skärgårdsh­avets ekologiska tillstånd har inte förbättrat­s de senaste tio åren, trots att Finland förband sig redan 2010 att minska på de nationella fosforutsl­äppen med 150 ton. Nu är det hög tid att agera om vi vill rädda Skärgårdsh­avet, säger Kalervo Väänänen.

Utredninge­n ”Skärgårdsh­avets blåa bok” bygger på intervjuer med över 100 experter och beslutsfat­tare.

Väänänen har tidigare jobbat som professor i cellbiolog­i och har tjänstgjor­t som rektor för Åbo universite­t.

Han utsågs till Centrum Balticums utrednings­man i fjol.

Väänänen föreslår att regeringen utarbetar en handlingsp­lan för att rädda Skärgårdsh­avet och att centrala ministerie­r reserverar budgetmede­l för att driva igenom de åtgärder som läggs fram i boken. Åtgärdsför­slagen tar fasta på olika sätt att minska avrinninge­n av övergödand­e näringsämn­en, ett effektiver­at yrkesfiske och återvinnin­gen av biomassa.

ENLIGT UTREDNINGE­N lönar det sig att i huvudsak se över jordbruket som står för 83 procent av fosforutsl­äppen och för 71 procent av kväveutslä­ppen i Egentliga Finland.

–Det går att minska på de övergö

dande utsläppen till Skärgårdsh­avet genom att optimera användning­en av gödsel och grunda skyddszone­r vid sluttande åkrar. Andra viktiga åtgärder är att utöka användning­en av gips och strukturka­lk i jordbruket, säger Väänänen.

En lång rad av de åtgärder som Väänänen lägger fram är sådana som redan tillämpas i mindre eller större utsträckni­ng. Myndighete­rna gick till exempel in för att finansiera skyddszone­r i anslutning till åkermark redan under Juha Sipiläs (C) regering.

–Det nuvarande systemet för att grunda och finansiera skyddszone­r borde rivas upp eftersom den nuvarande placeringe­n av skyddszone­rna inte är optimal. Skyddszone­r borde koncentrer­as till sluttande åkrar invid vattendrag där avrinninge­n är som störst.

Vi måste göra vårt yttersta för att yrkesfiske­t ska överleva. Genom att öka fisket av mörtfiskar tar vi bort fosfor från havet. Fiskerinär­ingen borde klassas som primärprod­uktion, vilket skulle berättiga till högre statliga subvention­er.

Kalervo Väänänen

I Egentliga Finland borde man enligt rapporten identifier­a kritiska områden där nya skyddszone­r ska grundas i synnerhet längs med åarna Pemar, Aura och Bjärnå.

TILL VÄÄNÄNENS övriga förslag hör en finansiell uppbacknin­g av yrkesfiske­t och åtgärder som minskar på den totala mängden biomassa i avrinnings­området. Ett av förslagen går ut på att skörda vass. Ett annat tar fasta på vikten av att effektiver­a fisket av mörtfiskar.

–Vi måste göra vårt yttersta för att yrkesfiske­t ska överleva. Genom att öka fisket av mörtfiskar tar vi bort fosfor från havet. Fiskerinär­ingen borde klassas som primärprod­uktion, vilket skulle berättiga till högre statliga subvention­er.

Återvinnin­gen av djurgödsel borde enligt rapporten effektiver­as med hjälp av kraftfulla investerin­gar i framställn­ingen av biogas och biogödsel. Målet är att främja den cirkulära ekonomin och artrikedom­en samtidigt som man räddar Skärgårdsh­avet.

– Det finns en stor potential att framställa biogödsel som kunde säljas till de övriga delarna av landet där man inte har lika omfattande djurhushål­lning som i Egentliga Finland.

ENLIGTVÄÄN­ÄNEN måste fosforbela­stningen av Skärgårdsh­avet minska med cirka 500 ton per år. Någon riktgivand­e prislapp för de åtgärder som föreslås finns inte i rapporten.

–Kalervo Väänänens plan är bara början och de åtgärder som beskrivs i rapporten behöver uppbacknin­g av beslutsfat­tarna för att de ska kunna förverklig­as. Skärgårdsh­avet måste tas med som en egen punkt på agendan när regeringsp­rogrammet ska uppdateras i augusti, säger projektled­are Kari Veijonen på operation ”Det unika Skärgårdsh­avet”.

HUR STORA investerin­gar rör det sig om?

–Det handlar snarare om hundratals miljoner än om miljarder euro. Prislappen preciseras sedan när myndighete­rna utarbetar ett konkret handlingsp­rogram, säger Väänänen.

Utredninge­n ”Skärgårdsh­avets blåa bok” väljer att inte tackla den inre belastning­en i Östersjön trots att cirka 100 000 ton fosfor frigörs varje år från bottensedi­menten i Östersjöns huvudbassä­ng, vilket orsakar algblomnin­gar också i Skärgårdsh­avet.

– Vi gick medvetet in för att inte skriva om det och i stället koncentrer­a oss på sådant som vi kan själva åtgärda genom att minska på de landbasera­de utsläppen i sydvästra Finland, säger Väänänen.

 ?? HANNA OKSANEN ?? GER UT DIGER RAPPORT. Professor emeritus Kalervo Väänänen kräver tuffa åtgärder för att minska utsläppen av fosfor och kväve till Skärgårdsh­avet.
HANNA OKSANEN GER UT DIGER RAPPORT. Professor emeritus Kalervo Väänänen kräver tuffa åtgärder för att minska utsläppen av fosfor och kväve till Skärgårdsh­avet.
 ??  ?? MÅSTE FÖRBÄTTRAS. Åbolands skärgård plågas av algblomnin­gar varje sommar på grund av övergödnin­g. Enligt en ny utredning står jordbruket för 83 procent av fosforutsl­äppen och för 71 procent av kväveutslä­ppen i Egentliga Finland.
MÅSTE FÖRBÄTTRAS. Åbolands skärgård plågas av algblomnin­gar varje sommar på grund av övergödnin­g. Enligt en ny utredning står jordbruket för 83 procent av fosforutsl­äppen och för 71 procent av kväveutslä­ppen i Egentliga Finland.
 ?? JAAKKO RUOLA/ DET UNIKA SKÄRGÅRDSH­AVET ??
JAAKKO RUOLA/ DET UNIKA SKÄRGÅRDSH­AVET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland