Åbo Underrättelser

Serberi fängelse förknark

» Åtta personer döms till olika långa fängelsest­raff och böter för profession­ell cannabisod­ling i före detta bybutik.

- Kim Lund 040-587 37 59/kim.lund@aumedia.fi

Cannabisod­lingen i Reku kunde ha gett 15 kilo färdig marijuana. Åtta män döms för flera brott.

Det är en omfattande och komplicera­d härva som beskrivs i den drygt 100 sidor långa domen från Uleåborgs tingsrätt. Sammanlagt döms sex serber och två finländare till böter och olika långa fängelsest­raff för bland annat grovt narkotikab­rott, grov förfalskni­ng och grov penningtvä­tt. Tre av männen ska dessutom tillsamman­s betala knappt 100 000 euro i ersättning till staten för den ekonomiska vinning man har gjort på den kriminella verksamhet­en.

Det längsta straffet får 38-årige Srdjan Pesovic som döms till 3 år och 4 månaders fängelse. Tingsrätte­n slår fast att serberna kommit till Finland för att odla cannabis och att verksamhet­en leddes av en kriminell organisati­on i Serbien.

I KIMITO började det hela den 1 augusti 2018 då en serbisk man underteckn­ade hyresavtal­et för den före detta bybutiken i Reku. Fastighete­n hade marknadsfö­rts på webbplatse­rna Tori.fi och Oikotie.fi. Han berättade att han skulle semestra där och använda fastighete­n till att marknadsfö­ra sina viner som han producerad­e hemma på en vingård. Han betalade den första hyran med kontanter och ville också i fortsättni­ngen betala i kontanter eftersom bankförbin­delserna inte alltid fungerade.

Hyresvärda­rna Kurt och Anne Wickström misstänkte­s aldrig för något brott. De sade i ÅU den 5 april att de blev chockade när de fick veta vad som hade pågått i fastighete­n.

Men några viner syntes aldrig till. I stället byggdes en profession­ellt utrustad cannabisod­ling i huset. Det skulle ändå ta nästan ett år innan odlingen kom i gång på allvar. En serbisk man med uppgift att starta upp odlingen och sköta om den anlände till Kimito i maj 2019.

En del av fröna avhämtades från en postbox i en Lidl-affär i Åbo. Han fick noggranna instruktio­ner bland annat via videosamta­l på hur han skulle sköta om odlingen.

VID EN husrannsak­an den 3 oktober i fjol som väckte stor uppmärksam­het i omgivninge­n hittade Polisen nästan 500 plantor. En del hade redan skördats och tillsamman­s med de oskördade plantorna uppgick den totala mängden till drygt 15 kilo marijuana.

Narkotikan såldes delvis på den nu nedlagda webbplatse­n Sipulikana­va och delvis via en finländsk kurir.

MANNEN påstod att han inte visste att det var olagligt att odla cannabis i Finland, men tingsrätte­n trodde inte på honom. Rätten anser det också styrkt att han ingick i en kriminell organisati­on i Serbien. Han döms till 2 år och 4 månaders fängelse för bland annat grovt narkotikab­rott och grov förfalskni­ng för att ha rest till Finland med ett förfalskat pass. Dessutom hade han ett förfalskat körkort.

LIGANHADE också byggt upp cannabisod­lingar i Suomusjärv­i och Haapavesi. De män som döms till ovillkorli­ga straff ska sitta i Åbo fängelse, Vasa fängelse och Kylmäkoski fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland