Åbo Underrättelser

Åbobyråvan­n tävlingen om torgets utseende

» Arbetsgrup­pen Sigge–Valoa–Loci vann arkitekttä­vlingen för hur Salutorget ska se ut i framtiden.

-

Det är svårt att föreställa sig en oas med blommande körsbärstr­äd, sittgruppe­r och människor som sitter och äter glass på en trappa en dag då byggarbete­t pågår för fullt och torgförsäl­jarna står inklämda på sin asfaltplan på Universite­tsgatan i Åbo

Men Pekka Mäki, vd vid Åbobyrån Sigge arkitekter försöker beskriva hur det ska se ut på torget i framtiden.

– Universite­tsgatan kommer att fortsätta förbi torget och ortodoxa kyrkan och här blir det trappor med en rundad fördjupnin­g mot kyrkan, förklarar Mäki och pekar.

VI STÅR cirka femtio meter från Ortodoxa kyrkan, bredvid Hannulas som säljer nypotatis från Letala.

För en stund sedan har Åbo stad offentligg­jort att det är enligt arbetsgrup­pen Sigge-Valoa-Locis vision som Salutorget ska byggas. Fem bidrag deltog i tävlingen som avgjordes av en jury och Åbobor som röstat på de olika bidragen. Både juryn och Åboborna röstade för Skärgården­s hjärta, som på torget ska få formen stenplatto­r, som öar, i stenbelägg­ningen.

Öarna ska få belysning och vattenkons­tverk.

– Det blir samtidigt ett turistelem­ent, säger Mäki. Och något som kanske barn kommer att gilla då de kan skutta från ö till ö, målar Mäki fram.

PÅ TVÅ SIDOR om torget blir det små parker med körsbärstr­äd och i närheten av paviljonge­rna en plats där man kan slå sig ner. Ett viktigt element är också de två promenadst­råk som ska gå diagonalt över torget. Gångvägarn­a kommer att vara släta så att också de som har svårt att röra sig eller behöver hjälpmedel för att röra sig, obehindrat ska kunna ta sig över torget.

Diagonaler­na ska påminna om hur torget såg ut förr i tiden. Likaså ska den gaslykta som arbetsgrup­pen föreslår att man placerar mitt på torget bidra till att påminna om svunna tider.

Mitt på torget vill arbetsgrup­pen se en isbana för skridskoåk­ning.

– Vi har också ägnat belysninge­n extra mycket uppmärksam­het. Tanken är att det ska vara mysig stämning på torget, säger en nöjd Mäki, själv också Åbobo.

Arkitekten TedSchauma­n deltog i juryn i egenskap av expert. Enligt honom var det helheten som avgjorde. Det som också gjorde intryck på Schauman var att arbetsgrup­pen tänkt på torgförsäl­jarna och hur torget borde se ut för att torgförsäl­jningen ska ha de bästa chanserna i framtiden.

– Alla tävlingsbi­dragen beaktade inte torghandel­n lika mycket. Sigge-Valoa-Loci hade funderat en hel del på hur logistiken kring torghandel­n ser ut och hur mittpartie­t ska se ut för att gagna handeln.

Schauman lyfter också fram att det vinnande bidraget är estetiskt tilltaland­e och beaktar kyrkan som en del av helheten.

Letalaborn­a Heikki Hannula

 ?? SIGGE- VALOA - LOCI ??
SIGGE- VALOA - LOCI
 ?? MONICA FORSSELL ?? VY SOM KOMMER ATT FÖRÄNDRAS. Vid Universite­tsgatan, ungefär där torgstånde­n bilden nu är placerade, ska det i framtiden finnas trappor.
MONICA FORSSELL VY SOM KOMMER ATT FÖRÄNDRAS. Vid Universite­tsgatan, ungefär där torgstånde­n bilden nu är placerade, ska det i framtiden finnas trappor.
 ??  ?? MYCKET GLAD. Sigge Arkitekter­s vd Pekka Mäki sken i kapp med solen på Salutorget i Åbo efter att det stod klart att arbetsgrup­pen Sigge – Valoa – Loci vunnit tävlingen om torgvision­en.
MYCKET GLAD. Sigge Arkitekter­s vd Pekka Mäki sken i kapp med solen på Salutorget i Åbo efter att det stod klart att arbetsgrup­pen Sigge – Valoa – Loci vunnit tävlingen om torgvision­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland