Åbo Underrättelser

Små mänger blågröna alger har uppmätts

» Genböle och Själö är hittills de enda platserna i Egentliga Finland där blågröna alger påträffats.

-

Vid algmätning­sstationer­na i Genböle på Kimitoön och på Själö i Pargas har små mängder blågröna alger uppdagats, framkommer av Närings- trafik- och miljöcentr­alens (NTM) första algrapport för sommaren. I någon av NTM-centralens eller Rotaris övriga mätstation­er i Egentliga Finland har inga blågröna alger än så länge påträffats. Sammanlagt upprätthål­ler NTM-centralen 35 och Rotari 40 mätstation­er i Egentliga Finland.

Enligt NTM-centralen är mängden blågröna alger som hittills uppdagats snäppet högre än samma tid förra året. Men mängden alger är fortsättni­ngsvis liten, vilket är vanligt i början på sommaren.

UNDERTORSD­AGENKOM även Finlands miljöcentr­al ut med en algprognos för sommaren.

Enligt prognosen är risken för riklig förekomst av blågrönalg­er (cyanobakte­rier) på samma nivå som i fjol, men sommarens väder är avgörande.

I Finska viken är risken för algblomnin­g högre, medan den i norra delen av Östersjöns huvudbassä­ng, i största delen av Skärgårdsh­avet och i södra delen av Bottenhave­t är måttlig. I Bottenvike­n och i östra Östersjön är risken låg. Soligheten i juli och ytvattnets temperatur är avgörande för hur riklig algblomnin­gen blir. Blågrönalg­erna trivs i varmt vatten och behöver ordentligt med ljus för att kunna växa.

– Riskprogno­sen är en påminnelse om potentiell­a områden med blomningar av blågrönalg­er, men de veckovisa uppdaterin­garna från miljöcentr­alen och de egna ögonen ger en mer detaljerad bild av läget, säger miljöcentr­alens gruppchef Harri Kuosa i pressmedde­landet.

MILJÖCENTR­ALEN bedömer risken för algblomnin­g genom att följa med vinterns näringsmän­gder och utveckling­en av näringshal­terna i havet under våren.

Vinterns milda väderlek och rikliga regn ökade mängden näringsämn­en, särskilt fosfor, längs kusterna. Näringsbel­astningen bidrar till Östersjöns övergödnin­g och därmed också förekomste­n av blågrönalg­er på lång sikt.

Det är ändå svårt att bedöma sambandet mellan en särskild vinter och förekomste­n av blågrönalg­er följande sommar eftersom näringsämn­ena rör sig längs kusterna.

Algblomnin­gen börjar vanligtvis tidigast efter midsommar, och når sin höjdpunkt i juli och i början av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland