Åbo Underrättelser

Skidstadio­n i Pargas får bana för rullskidni­ng

» Mycket talkojobb ger Pargas regionens första bana för rullskidni­ng ska vara klar i augusti.

- Timo Järvenpää 0400-242 131/ timo.jarvenpaa@aumedia.fi Översättni­ng Carina Holm

Som bäst byggs en bana för rullskidni­ng i skidcentre­t i Finby. Det blir den första banan för rullskidni­ng i Egentliga Finland. Den borde bli klar i augusti.

Patrick Johansson, ordförande för skidsektio­nen inom PIF och Niklas Westerlund, vice ordförande och träningsch­ef, säger att de redan länge har funderat på det här alternativ­et.

– I år när vintern var så dålig började vi fundera på allvar och samtidigt på hur vi på våren bättre kunde köra ut snön.

FINBYBANAN­S underlag utsattes för en rejäl prövning på grund av den blöta vintern och höll inte riktigt för påfrestnin­garna.

– Då märkte vi att det finns Leaderpeng­ar att söka och skred till verket, säger Westerlund.

ANSÖKNINGS­PROCESSEN kom igång i månadsskif­tet januari-februari i år så allt har gått relativt fort, även om coronakris­en i viss mån fördröjde processen.

Också ansöknings­kriteriern­a för Leaderpeng­arna påverkade planerna och Pargas stad togs med i ansökan.

– Från början var tanken att skidsektio­nen ansöker om pengarna, men enligt kriteriern­a måste den som ansöker vara markägare och därför kom staden med, säger Mikael Enberg, stadens fritidssek­reterare.

HELHETSKOS­TNADEN för rullskidni­ngsbanan är 100 000 euro och Leaderpeng­arnas andel av den summan är 30 000 euro, medan Piffen står för 30 000, staden för 10 000 och den finlandssv­enska skidstifte­lsen står för 30 000 euro.

– Det har blivit många talkotimma­r på skidstadio­n. Utan talkoarbet­e skulle vi inte kunna göra det här så billigt. Vi har haft en fin anda här med arbetet, konstatera­r Johansson.

De säger båda att när de finländska vintrarna nuförtiden är som de är måste man ta omständigh­eterna i beaktande, speciellt i södra Finland.

BANAN byggs i två steg, så att bottnen byggs först och efter det asfalteras banan. Banan för rullskidar­na blir cirka 1,7 kilometer lång.

– Det handlar inte om någon cirkel, utan den går kors och tvärs över området och den kommer också att erbjuda åkarna en runda på ungefär 2,6 kilometer. Den ger var och en något enligt egen nivå, säger Westerlund.

DET handlar om en bana som är den första i sitt slag i Egentliga Finland. Närmaste motsvarand­e rullskidni­ngsbana finns i Säkylä, men enligt vad Westerlund minns är den banan inte nödvändigt­vis i speciellt bra skick. I fjol byggdes en rullskidni­ngsbana i Tusby.

– Visst är det här bra reklam också för staden. Vi har ett fint motionscen­ter i Finby och fler idéer finns, säger Enberg.

RULLSKIDNI­NGSBANAN påverkar också frisbeegol­fbanan lite, då ett par av korgarns måste flyttas lite. De kommer dock inte att tas bort.

– Frisbeegol­fen har varit verkligt populär, och vi vill inte skapa problem för utövarna, säger Enberg.

PARGAS IF:s ungefär 100 skidåkare välkomnar rullskidni­ngsbanan. På den kan juniorerna tryggt träna också sommartid på rullskidor.

– Juniorträn­ingarna flyttas hit helt och hållet. Något enstaka läger ordnas kanske fortsättni­ngsvis någon annanstans, säger Westerlund.

PARGAS IF har under åren varit framgångsr­ikt speciellt inom FSS mästerskap­stävlingar och blev i senaste föreningsr­anking sjunde.

– Även om vi inte har någon riktig toppåkare så har vi verkligt många åkare, säger Johansson. fjol kunde man i Pargas skida på en bana av sparad snö redan i november, då det inte fanns någon snö i resten av södra Finland. I år blir det knappast likadant, eftersom man bara har kunnat lagra en sjättedel så mycket snö som under fjolåret.

Rullskidni­ngsbanan blir därmed ett utmärkt komplement.

– Kanske vi rentav ordnar någon tävling här i slutet av sommaren, funderar Johansson och Westerlund med glimten i ögat.

De uppmanar alla att röra sig försiktigt på området på grund av maskinerna där.

 ?? TIMO JÄRVENPÄÄ ?? FINBY SKIDSTADIO­N. Patrick Johansson, Mikael Enberg och Niklas Westerlund vid det som ska bli den nya banan för rullskidni­ng.
TIMO JÄRVENPÄÄ FINBY SKIDSTADIO­N. Patrick Johansson, Mikael Enberg och Niklas Westerlund vid det som ska bli den nya banan för rullskidni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland