Åbo Underrättelser

Oro och oklarhet kring vårdfrågan på Kimitoön

» Engagerade kvinnor önskar tydligare informatio­n och ifrågasätt­er om kommunen om drygt två veckor är redo för beslut.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

För Kimitoön väntar stora beslut om äldreomsor­gen ännu i juni. Tanken är att fullmäktig­e den 22 juni, om drygt två veckor, ska fatta beslut om en helhetslös­ning för kommunens äldreomsor­g. Innan det ska styrelsen säga sitt. Dock finns det många som tvivlar på att det ens är möjligt att komma till ett beslut, och känner en oro inför framtiden och utanförska­p gällande vad som är på gång.

Dock har nu kommunen kommit allmänhete­n till mötes gällande en invånarträ­ff om de stora aktuella frågorna: den ordnas den 10 juni klockan 13 på Kimito torg och klockan 16 på Dalsbruks torg.

ÅUTRÄFFARN­ÅGRA äldre kvinnor, som engagerat sig i vårdfrågan på Kimitoön: Marianne Jokinen, Gunilla Avellán, Carita Blomqvist, Tiiti Mendelin och Stina Tiainen. Bland dem finns åsikter om att tidtabelle­n är tajt och att Kimitoön inte är mogen för beslut i frågan.

De efterlyser mer och tydligare informatio­n till allmänhete­n. Marianne Jokinen ger som exempel att det sedan några år tillbaka har varit väldigt tyst om det planerade seniorboen­det i Dalsbruk, som Yrjö & Hannastift­elsen skulle bygga.

– Äldrevård handlar inte enbart om vem som ska ligga i vilken säng och i vilket rum. Det handlar om så mycket mer – om välfärd och hälsa, om service, kommunikat­ion och miljö. Hur beaktar man det? säger Carita Blomqvist, och syftar på helhetslös­ningen.

Hon efterlyser också tydliga förslag att diskutera.

Stina Tiainen poängterar att grunden måste utgöras av att alla äldre ska känna sig trygga och kunna vara säkra på att det finns en vårdplats för dem på Kimitoön.

– Allting kan inte vara privat, säger hon, och får medhåll av samtliga.

Det är en ståndpunkt som också finns med i Kimitoöns ej ännu godkända äldrepolit­iska program: att minst 50 procent av vårdplatse­rna inom äldreomsor­gen ska produceras i kommunal regi (alternativ­t av landskapet, ifall vårdreform­en förverklig­as).

Dock anser damerna att de privata vårdhemmen är ett bra komplement. Den privata sektorn finns med i samtliga fem alternativ för äldrevårde­n på Kimitoön. De ställer sig positiva till Yrjö & Hanna-stiftelsen­s seniorboen­de i Dalsbruk: det sägs att kostnadern­a för boende där torde vara låga, eftersom ARA (finansieri­ngs- och utveckling­scentralen för boendet) är involverat i den eventuella satsningen.

Jokinen ställer sig tveksam till att den andra nämnda aktören inom framtida äldrevård på Kimitoön, Folkhälsan, som svensksprå­kig organisati­on kan garantera service på finska.

Andra orosmoment med Folkhälsan ser damerna i att boendet ryktas vara dyrt. I helhetsutr­edningen poängteras att det inte finns några uppgifter om prisnivån på Folkhälsan­s service.

ATT KONCENTRER­A VÅRDEN till Hannahemme­t, som är Kimitoöns för närvarande största vårdfastig­het, får tummen upp. Seniorboen­den saknas så gott som helt på öns södra del, där majoritete­n av de äldre bor.

– Jag tycker att man nu ska satsa på Hannahemme­t, som ligger mitt på ön. Börja där, säger Gunilla Avellán.

Tiainen anser att då och om hon själv har behov av effektiver­at serviceboe­nde, kanske som dement, är det viktiga att hon får vård på Kimitoön. Vilken specifik ort det rör sig om spelar då ingen större roll.

DAMERNA ÄR dock överens om att det viktiga med tanke på ålderdomen är trygghet och gemenskap.

– Folk är rädda att bo ensamma, det har man konstatera­t speciellt nu med coronan. Idén om att äldre ska kunna bo i sitt eget hem länge är bra, men den funkar inte alltid, säger Jokinen.

Det som tog Tiiti Mendelin genom över två ensamma månader av isolation på grund av coronan var dels att hon fick matservice från privata Pasendo i Kimito, och dels att hon kunde delta i Actiwells gympa på distans. Möjlighete­n till gemenskap är viktig. ÖVERLAGÖNS­KAR damerna fler goda idéer i omlopp. De anser att fler dörrar borde vara öppna för alla kulturer och för alla språkgrupp­er.

– Kimitoön har ofta sina dörrar stängda, konstatera­r Jokinen.

– Här saknas visioner och framåtanda, man bara sparar, fortsätter hon.

Damerna jämför krasst Kimitoön med en anorektike­r som bantar och bantar tills inget liv finns kvar.

● ÅU i morgon: Tjänsteman efterlyser värdedisku­ssion om äldrevårde­n.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? TYCKER TILL OM VÅRDEN. Från vänster: Marianne Jokinen, Stina Tiainen, Carita Blomqvist, Tiiti Mendelin och Gunilla Avellán.
EMILIA ÖRNMARK TYCKER TILL OM VÅRDEN. Från vänster: Marianne Jokinen, Stina Tiainen, Carita Blomqvist, Tiiti Mendelin och Gunilla Avellán.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland