Åbo Underrättelser

Coronaepid­emin fortsätter att mattas av

» Alla som har något som helst coronasymt­om uppmanas testa sig.

- Erik Sandström SPT

På torsdagen presentera­de Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd en översikt över coronaepid­emin.

– Situatione­n är lik den i Norge, Danmark och Estland. Vi nådde toppen i början av april och sedan har fallen minskat. I Sverige är situatione­n tyvärr annorlunda och där har man inte heller testat en lika stor del av personerna med lindriga symtom, så den egentliga spridninge­n kan vara större än rapportera­t, säger Taneli Puumalaine­n, överläkare vid institutet.

I Finland har spridninge­n fortsatt att minska. Fortfarand­e är spridninge­n störst i Nyland. Samtidigt har antalet personer som behöver sjukhusvår­d på grund av smittan minskat klart. Enligt Puumalaine­n är det svårt att redan nu uppskatta följderna av att restriktio­nerna lättade i början av veckan och säger att man följer med läget.

Nu har vården också överskridi­t regeringen­s mål att kunna testa 10 000 personer om dagen.

–Jag ber alla som har något som helst symtom att testa sig. Vi har stor kapacitet att utföra tester och testen hjälper både en själv och andra människor eftersom vi kan sätta stopp för smittkedjo­r.

Läget är ganska bra just nu. Tuija Kumpulaine­n

SOCIAL- OCH hälsovårds­ministerie­ts avdelnings­chef Tuija Kumpulaine­n berättar att klart färre personer har uppsökt vård under coronakris­en.

–Då det är frågan om personer med kroniska sjukdomar så är en fördröjnin­g i vården inte nödvändigt­vis ett enormt problem. Men det är illa om en person som har nya symtom inte får vård.

Kumpulaine­n presentera­r också läget då det gäller skyddsutru­stning i Finland. Tillgången till största delen av utrustning­en är god. När det gäller andningssk­ydd som används inom vården är situatione­n aningen sämre.

– Läget är ganska bra just nu, men om spridninge­n tar fart igen så kommer behovet att öka. Samtidigt fortsätter produktion­en av utrustning öka.

SAMTIDIGT ARBETAR ministerie­t med en tillfällig lagändring som ska göra det möjligt att använda en app för att spåra smittan. Generalsek­reterare Päivi Salo säger att integritet­sskyddet i hög grad styr användning­en.

– Det är frivilligt att ladda ner och radera den. Om man bekräftats smittad är det frivilligt att dela uppgiften med andra och då delas inte informatio­n om vem det handlar om, utan appen meddelar endast personer som har vistats på samma ställe att de kan ha exponerats.

Appen meddelar inte vidare uppgiften till myndighete­rna, utan det är upp till var och en att själv avgöra om ger sina kontaktupp­gifter till vården. Appen samlar inte platsuppgi­fter och inte heller direkta uppgifter om vem man har träffat, så den minskar inte vårdperson­alens jobb med att kartlägga eventuella närkontakt­er.

Enligt Salo borde en stor del av befolkning­en använda appen för att den ska bli effektiv. Samtidigt påverkar också tekniska aspekter. Om appen till exempel använder Bluetooth för att känna igen andra telefoner så måste funktionen vara påslagen.

–Användning­en bygger på användaren­s aktivitet. Det viktiga är att den kan hjälpa människor att dela informatio­n och ta ansvar för sina närstående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland