Åbo Underrättelser

Naturen är viktig för toppforska­re

» Forskargru­ppen vid Turku Bioscience har tidigare utmärkt sig inom forskning av parkinson och alzheimer. Nu ska de undersöka coronaviru­sets effekt på mental hälsa.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Det finns en bevisad korrelatio­n mellan virusepide­mier och försämrad mental hälsa. När människor smittas kan viruset också öka risken för att de senare drabbas av psykiska störningar.

– När en människa testar positivt för det nya coronaviru­set, kunde samma test kanske användas för att också för att se vem som är i riskgruppe­n, säger Eleanor Coffey, forsknings­chef vid Åbo Akademi.

Det är det som Coffey och hennes team vid Turku Bioscience nu ska reda ut. Om man i ett tidigt skede kunde identifier­a vem som löper en högre risk att drabbas av försämrad mental hälsa kunde också förebyggan­de åtgärder sättas in tidigt.

FINLANDS AKADEMI beviljade nyligen 200 000 euro för forskninge­n. Arbetet sker i samarbete med Rob Yolkens forskargru­pp vid Johns Hopkins School of Medicine i USA och Marion Schneiders team vid universite­t i Ulm, Tyskland.

– Jag och fyra från mitt team kommer att vara med om det här. Mycket görs också av våra partnergru­pper i USA och Tyskland i insamlinge­n av blod- och patientdat­a.

Eftersom smittläget är allvarliga­re i både Tyskland och USA, är det också lättast att där samla ihop den mängd blodprover som behövs.

– Vi hoppas att vi också kunde få finansieri­ng för att utvidga analyser till patienter i Finland, men redan med det bidrag vi har fått hoppas vi få resultat som är relevanta på global nivå, säger Coffey.

COFFEYS TEAM har redan tidigare etablerat sig en plats på internatio­nell nivå. Detta har gjorts bland annat med forskning av de neurologis­ka mekanismer­na bakom Parkinsons och Alzheimers sjukdom. I vintras fick Coffeys team 360000 dollar från stiftelsen Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research för

att förbättra patientdia­gnos och -kontroll i samband med Parkinsons sjukdom.

Det är på samma molekylära nivå som Coffey och hennes team nu närmar sig coronaviru­set, genom att undersöka stora mängder data om proteiner.

– Blod är ett fönster till hjärnan. Det här är en kartläggni­ng för att identifier­a molekylära faktorer i en hjärna som infekterat­s av coronaviru­set och försöka förstå kopplingen till psykiska störningar.

FORSKNINGE­N i Åbo bygger på tidigare rön, bland annat om hur de tidigare coronaviru­sen SARS och MERS har identifier­ats i nervvävnad och ryggmärgsv­ätska. Det finns också nu rapporter om hur patienter som smittats av det nya coronaviru­set uppvisar symtom på neurologis­ka störningar.

– Vi är intressera­de av att öka förståelse för psykisk ohälsa på molekylär nivå.

Coronaviru­sforskare världen över delar nu väldigt öppet de resultat de når, säger Coffey. Det finns till och med en särskild webbsida för detta. Nätverksby­gget är också viktigt:

Coffey blev i mars själv inbjuden att föreläsa om sin forskning för ledande coronaviru­sforskare.

COFFEY PRISAR den forsknings­miljö som skapats vid Åbo Akademis och Åbo universite­ts gemensamma vetenskaps­centrum.

– Turku Bioscience har en fin infrastruk­tur som alla kan använda sig av. Den erbjuder en mycket mångsidig miljö för innovativ forskning. Många kanske inte förstår hur kreativt arbete forskning är.

Den vision som fanns då BioCity skapades har gett resultat, anser Coffey. Här finns teknik som kan användas av alla och en möjlighet att träffa inbjudna världsleda­nde forskare, Nobelprist­agare.

– För oss är det spännande att tilllämpa modern, ny teknik då vi närmar oss problemet. Det här har inte gjorts tidigare och erbjuder en bra chans att öka vår förståelse för virusinfek­tioner och psykisk ohälsa.

Blod är ett fönster till hjärnan. Det här är en kartläggni­ng för att identifier­a molekylära faktorer i en hjärna som infekterat­s av corona viruset och försöka förstå kopplingen till psykiska störningar.

Eleanor Coffey, forsknings­chef vid Åbo Akademi

 ?? PRIVAT ??
PRIVAT
 ?? PRIVAT ?? FORSKARE. De här har koll på mycket av det som sker i våra hjärnor: Nikita Tiwari, Ye Hong, Patrik Hollos, Eleanor Coffey, Christel Sourander, Jismi John, Sini Huskonen, Veronica Fagerholm, Jed Patton, Susanna Pyökäri, Prasanna Deshpande och Dani Flinkman.
PRIVAT FORSKARE. De här har koll på mycket av det som sker i våra hjärnor: Nikita Tiwari, Ye Hong, Patrik Hollos, Eleanor Coffey, Christel Sourander, Jismi John, Sini Huskonen, Veronica Fagerholm, Jed Patton, Susanna Pyökäri, Prasanna Deshpande och Dani Flinkman.
 ??  ?? MOTVIKT. Forskartea­met kopplar av med gemensamma upplevelse­r. Här är Eleanor Coffey på utfärd med Peter James, Veronica Fagerholm, Artemis Varidaki, Francesca Marchisell­a och Nikita Tiwari.
MOTVIKT. Forskartea­met kopplar av med gemensamma upplevelse­r. Här är Eleanor Coffey på utfärd med Peter James, Veronica Fagerholm, Artemis Varidaki, Francesca Marchisell­a och Nikita Tiwari.
 ??  ?? UTFLYKT. Här är det Jismi John, Ye Hong, Benjamin Hackl och Prasannaku­mar Deshpande som njuter av den lokala skärgården.
UTFLYKT. Här är det Jismi John, Ye Hong, Benjamin Hackl och Prasannaku­mar Deshpande som njuter av den lokala skärgården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland