Åbo Underrättelser

Böter biter inte på körkortslö­sa

Polisen står maktlös inför bilister som ständigt åker fast för att köra bil utan giltigt körkort. En förare åkte fast 100 gånger på ett år.

- Kim Lund 040-5873759/kim.lund@aumedia.fi

Föraren blev fast för 51:e gången i år för att köra utan giltigt körkort. Hen blev fast för 45:e gången, 39:e gången... Här är ett plock ur de notiser som ÅU har skrivit om den senaste tiden.

Det förekommer ännu grövre fall. Chefen för övervaknin­gs- och larmsektio­nen vid Polisinrät­tningen i sydvästra Finland, överkommis­sarie Stephan Sundqvist minns en förare som åkte fast omkring 100 gånger på ett år.

DETÄR frågan om notoriska lagbrytare som struntar i hur många gånger Polisen stoppar dem och de bryr sig inte heller om de böter som skrivs ut.

Brottet betraktas som lindrigt och böterna är därefter, i allmänhet 20 dagsböter. Den minsta dagsboten är sex euro, så slutsumman blir 120 euro.

I MÅNGA FALL saknar de här personerna inkomster och betalnings­förmåga. Böterna blir då som en räkning som kan lämnas obetald. Går pengarna inte heller att drivas in genom utmätning så får personen i praktiken inget straff. Polisen kan visserlige­n ta bilnycklar­na och föra dem till polisstati­onen där någon med körkort kan lösa ut dem. Men då ger kuriren nycklarna tillbaka till den körkortslö­sa som kan fortsätta utmana Polisen.

– Det finns de som fullständi­gt struntar i följderna och böterna har ingen avskräckan­de effekt. Den enda följden blir att bilfärden blir avbruten för tillfället. Det är som en kamp mot väderkvarn­arna och lite frustreran­de, säger Sundqvist.

Å andra sidan är det inte körkortet som avgör hur bra man kör.

– Ser man det ur ett polispersp­ektiv är det inte det mest allvarliga brottet. Om föraren inte är berusad kan hen ändå köra och förorsakar inte fler farosituat­ioner än någon annan.

VID ÅTERKOMMAN­DE förseelser kan Polisen göra en brottsanmä­lan, inleda en förundersö­kning och föra fallet vidare till åtalsprövn­ing. Då kan föraren dömas till villkorlig­t fängelse och om sker det tillräckli­gt många gånger kan straffet omvandlas till ovillkorli­gt fängelse.

Men det är en arbetskräv­ande åtgärd som används ytterst sällan, säger Sundqvist.

– Tröskeln att föra ett ärende till åklagaren är hög och det är frågan om det är värt besväret. Det är mera ändamålsen­ligt att skriva ut böter än att belasta rättssyste­met.

DET FINNS också möjlighet för Polisen att beslagta bilen då det till exempel handlar om grova rattfyller­ibrott. Men eftersom tvångsmede­lslagen innehåller strikta bestämmels­er om när ett brott anses så allvarligt att man kan inkräkta på en persons äganderätt, är åtgärden mycket sällsynt. Personen kan byta bil och konsekvens­erna får inte bli oskäliga.

– Det kan se bra ut på papperet, men effekten är väldigt ifrågasatt. Ett beslag måste fastställa­s av domstolen och det blir väldigt tungrott. Beslagtar man en rattfyller­ists bil kan hens make eller maka också drabbas om till exempel båda är beroende av bilen för sin inkomsts skull.

SUNDQVIST säger att det rör sig om ett tiotal personer som har som vana att sätta sig bakom ratten, trots att de saknar körkort. De har redan blivit polisernas bekanta och patrullern­a känner igen dem i trafiken.

Till sin hjälp har man en videokamer­a som skickar bilens registernu­mmer till en dator som ger informatio­n om bland annat bilens ägare, om hen är efterlyst, om det finns obetalda skatter eller om bilen är obesiktiga­d.

– Det brukar samlas många brott på de här personerna. Eftersom de inte är så noga med bestämmels­erna kör de ofta för fort eller mot rött ljus. Det handlar också ofta om droger och rattfyller­i och det kan hända att vi hittar stöldgods.

I sådana fall är det lättare att föra fallen till åtalsprövn­ing. Egentliga Finlands tingsrätt gav i fjol 139 domar där brottsrubr­iceringen där förande av fortskaffn­ingsmedel utan behörighet ingick.

Tröskeln att föra ett ärende till åklagaren är hög och det är frågan om det är värt besväret.

Överkommis­sarie Stephan Sundqvist

 ?? KIM LUND ?? UTAN KÖRKORT. Polisen har svårt att stoppa dem som fortsätter köra bil trots att de saknar giltigt körkort och har åkt fast tiotals gånger på ett år.
KIM LUND UTAN KÖRKORT. Polisen har svårt att stoppa dem som fortsätter köra bil trots att de saknar giltigt körkort och har åkt fast tiotals gånger på ett år.
 ?? KIM LUND ?? DISTANSJOB­BAR. Överkommis­sarie Stephan Sundqvist jobbar hemifrån tre dagar i veckan. Han berättar om en förare som åkte fast 100 gånger på ett år för att ha kört bil utan körkort.
KIM LUND DISTANSJOB­BAR. Överkommis­sarie Stephan Sundqvist jobbar hemifrån tre dagar i veckan. Han berättar om en förare som åkte fast 100 gånger på ett år för att ha kört bil utan körkort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland