Åbo Underrättelser

Ofärdig brygga retar

» Vid Pargas stad är man medveten om situatione­n och y-bommar för 10 000 euro har beställts för att lösa en del av problemet.

- Patricia Torvalds patricia.torvalds@aumedia.fi

Mindre båtar försvinner under Pargas nya brygga vid Kyrksundet. Staden lovar åtgärda.

Vid Kyrksundet i Pargas, i anslutning till det nya köpcentret där Lidl och S-market nu håller hus, har staden även låtit bygga en ny besöksbryg­ga.

Trots att nybygget stått klart endast en kort tid har problem redan uppdagats – den nya bryggan är för hög vilket leder till att mindre båtar glider in under den. Den höga brygghöjde­n leder även till svårighete­r med att ta sig upp på bryggan från mindre båtar.

–Den här bryggan är ju gjord för båtar som går i sundet, alltså små båtar som nästan utan undantag åker in under bryggan, säger den erfarne båtfararen och Pargasbon Ralf Juslin som hör till dem som reagerat på den nya bryggkonst­ruktionen.

SJÄLV HAR JUSLIN INTE BESÖKT bryggan med egen båt men han har vid ett flertal tillfällen sett mindre båtar råka illa ut. En gång fick han se en aluminiumb­åt, med en hel familj i, åka in under bryggan.

Hos Juslin väcker läget en oro för att olyckor ska uppkomma. Han menar att såväl materiella som mänskliga skador kan uppstå om en mindre båt knuffas in under bryggan med fart av svallvågor orsakade av andra båtar.

Enligt honom skulle det smarta ha varit att bygga bryggan med en kant som hindrar båtar från att hamna under bryggan.

– Jag tycker det är ofattbart att Pargas som kallar sig en skärgårdss­tad inte kan bygga en ordentlig brygga.

Jag förstår ingenting, säger Juslin.

VIDPARGASS­TADÄRMAN medveten om problemet med höjden på bryggan och man har nu beställt y-bommar som ska möjliggöra att båtar kan lägga till med fören mot bryggan på ett tryggt sätt.

De nya bommarna borde anlända inom en månad och de medför en tilläggsko­stnad på cirka 10 000 euro.

Att höjden på bryggan gör det svårt för båtgästern­a att ta sig ur båtarna är något man inte varit medveten om, men enligt stadens underhålls­ingenjör Stefan Illman måste situatione­n förbättras om det här är fallet.

– Om det är så att det är svårt komma upp ur båtarna så måste vi fundera ut en lösning, säger Illman och menar att ett extra trappsteg kunde vara ett möjligt alternativ.

INTILL BRYGGANS FINNS ÄVEN EN tankningss­tation för båtar där lösningen med bommarna inte kan tilllämpas. Hur problemet med höjden på bryggan ska lösas där är ännu inte helt klart men enligt Pargas stads tekniska chef Jonas Nylund planerar man bygga ut bryggan neråt mot vattnet.

Kommer problemet att åtgärdas redan i sommar?

– Någon exakt tidtabell kan jag inte ge men till säsongen måste vi ha någon lösning där, säger Nylund.

 ?? RALF JUSLIN ?? OHÅLLBART. Om cirka en månad ska y-bommar installera­s för att hindra mindre båtar från att glida in under den nya besöksbryg­gan.
RALF JUSLIN OHÅLLBART. Om cirka en månad ska y-bommar installera­s för att hindra mindre båtar från att glida in under den nya besöksbryg­gan.
 ?? CARINA HOLM ?? STORT GLAPP. Medan mindre båtar lätt glider in under har större båtar det lättare att lägga till vid den nya besöksbryg­gan.
CARINA HOLM STORT GLAPP. Medan mindre båtar lätt glider in under har större båtar det lättare att lägga till vid den nya besöksbryg­gan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland