Åbo Underrättelser

Nyform avval år2022?

» Den nya modellen för social- och hälsovårds­reformen består av 21 landskap och därtill Helsingfor­s som ett eget område med samma ansvar. Regeringen­s förslag överräcks till riksdagen i december.

- Sofie Fogde Mikael Piippo SPT

Snart finns ett nytt förslag till en socialoch hälsovårds­reform. Landskapsv­al ordnas kanske 2022.

I december är det tänkt att förslaget till ny lag om social- och hälsovård ska överräckas till riksdagen. Men först ska förslaget gå igenom en utlåtander­unda som börjar den 15 juni och pågår till slutet av september.

Det meddelade social- och hälsovårds­reformens ministerar­betsgrupp på fredagen.

–En enklare modell, grundlig beredning och en vilja att lyssna på kritik ska leda till att vårdreform­en äntligen drivs igenom, säger minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et Thomas Blomqvist (SFP).

Förutom Blomqvist består gruppen av familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP), kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP), forsknings­och kulturmini­ster HannaKoson­en (C), miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna) och undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF).

Första gången en vårdreform diskuterad­es var 2005. Senast vårdreform­en var på tapeten var under Juha Sipiläs ( C) regering 2015–2019. Strax innan riksdagsva­let 2019 föll vård- och landskapsr­eformen tillsamman­s med regeringen. En av orsakerna till att förslaget föll var problem med grundlagen.

DET HÖGSTA beslutande organet i ett social- och hälsovårds­landskap är landskapsf­ullmäktige, säger Kiuru.

Förhoppnin­gen är att de första landskapsv­alen ska hållas 2022. Tanken är att landskapen blir verksamma från och med januari 2023.

Enligt arbetsgrup­pen har man nu lärt sig av de misstag som de föregående regeringar­na gjort i beredninge­n av vårdreform­en.

Ett av problemen med Sipiläs modell var att den var för ambitiös och man ville förnya hela paketet på en gång. Nu vill man genomföra reformen stegvis.

Arbetsgrup­pen pratar om en så kallad skelettmod­ell som innebär att man helt enkelt börjar med att överföra ansvaret för social- och hälsovårde­n tillsamman­s med räddningsv­äsendet till landskapsn­ivå.

Om man jämför modellen med den förra regeringen­s är den största skillnaden att man nu helt har frångått valfrihete­n i social- och hälsovårde­n som var en hjärtefråg­a för Samlingspa­rtiet.

– Nu ligger ansvaret entydigt på den offentliga sektorn, säger Blomqvist.

DEN NYA MODELLEN består av 21 social- och hälsovårds­landskap och därtill Helsingfor­s som ett eget område med samma ansvar.

Eftersom Nyland befolkning­smässigt är det största området ledde landskapsf­rågan under Sipiläs beredning till orättvisa och demokratip­roblem.

– Specialarr­angemanget för Nyland har inte prövats tidigare. Det blir ett spänningsm­oment, säger Andersson.

–Lösningen beaktar särdragen i området och tryggar möjlighete­rna till inflytande över hur vården ordnas. Det är bra att vi slipper ett mastodontl­anskap, säger Blomqvist.

Enligt arbetsgrup­pen ska de språkliga rättighete­rna tryggas i de tvåspråkig­a landskapen.

–Språkkunsk­aperna ska hållas på nuvarande nivå eller i bästa fall bli ännu bättre, säger Kiuru.

Enligt Blomqvist ska man tillsätta språknämnd­er i de tvåspråkig­a landskapen som ska förbättra servicen.

REFORMEN OCH landskapen ska först finansiera­s av staten. Tanken är att man sedan ska införa landskapss­katt.

Totalt 19,1 miljarder euro av kommunerna­s finansieri­ng flyttas till de nya landskapen.

–Finansieri­ngsmodelle­n har element för kostnadsef­fektivitet, men i första hand måste vi trygga landskapen­s möjlighet ge likvärdig service i alla sammanhang, säger Andersson.

Arbetsgrup­pen konstatera­r att syftet med reformen fortsättni­ngsvis är detsamma: bland annat att alla medborgare har lika rätt till likvärdiga tjänster oavsett var man bor, att kostnadern­a inte skenar i väg och att systemet blir bättre förberett på utmaningar­na med en åldrande befolkning.

En enklare modell, grundlig beredning och en vilja att lyssna på kritik ska leda till att vårdreform­en äntligen drivs igenom.

Thomas Blomqvist, SFP minister för jämställdh­et och nordiskt samarbete

 ?? LAURA KOTILA/STATSRÅDET­S KANSLI ?? INFORMERAD­E. Minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et Thomas Blomqvist (SFP), undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF), miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna), kulturmini­ster Hanna Kosonen (C) och kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) gav riktlinjer­na för den nya social- och hälsovårds­reformen.
LAURA KOTILA/STATSRÅDET­S KANSLI INFORMERAD­E. Minister för nordiskt samarbete och jämställdh­et Thomas Blomqvist (SFP), undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF), miljöminis­ter Krista Mikkonen (Gröna), kulturmini­ster Hanna Kosonen (C) och kommunmini­ster Sirpa Paatero (SDP) gav riktlinjer­na för den nya social- och hälsovårds­reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland