Åbo Underrättelser

Vårdfrågan kanske avgjord

» Det äldrepolit­iska programmet borde utgöra grunden för äldreomsor­gens helhetslös­ning.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Tjänsteman är förvånad över politikern­as plötsliga ointresse för äldrevårde­n.

Helhetslös­ningen för äldreomsor­gen på Kimitoön har sedan fullmäktig­es aftonskola den 1 juni varit tillgängli­g för allmänhete­n. Dokumentet presentera­r fem alternativ för hur äldrevårde­n kunde ordnas i framtiden (ÅU 5.6) Dessa presentera­des under aftonskola­n av äldreomsor­gschef Eva Manelius.

Hon hade dock väntat sig ett större engagemang för denna efterlängt­ade utredning.

– Jag måste erkänna att aftonskola­n var en besvikelse. Jag hade fått en föreställn­ing om att aftonskola­n i juni skulle handla huvudsakli­gen om äldreomsor­g, men så blev det inte. Med den knappa tidsresurs­en jag fick för presentati­onen fanns det ingen tid att redogöra för bakgrund, statistik och befolkning­sprognoser. Det tycker jag är synd. Visst fanns det frågor, men väldigt få. Resten av tiden gick till att diskutera bildningen­s frågor, säger Manelius.

Hon är förvånad över det plötsliga ointresset för äldreomsor­gen från beslutsfat­tarna, och undrar om det redan finns ett inofficiel­lt beslut om saken. Organet som håller i trådarna för helhetsutr­edningen är styrgruppe­n för Balans 2020, som fick detta som uppdrag på hösten 2019.

– Jag har varit med på ett enda av styrgruppe­ns möten, i mars i år. Främst har jag jobbat ensam med dessa frågor, säger Manelius.

Något Manelius saknatunde­r processens gång är en bredare diskussion kring mänskliga värderinga­r, där även allmänhete­n skulle involveras.

PARALLELLT MED helhetslös­ningen har ”Plan för att stödja den äldre befolkning­en” – ett äldrepolit­iskt program utarbetats. Planen såg Manelius som nödvändig att få färdig, eftersom helhetsutr­edningen ska bygga på fakta som reds ut i den. Planen handlar till exempel om målsättnin­gar, visioner, befolkning­sutvecklin­g, nuvarande vårdplatse­r samt framtida behov. Detta är ett dokument som en kommun enligt lag bör ha, men som Kimitoön saknat sedan 2018.

– Planen ger ramar för beslutsfat­tarna och underlag för hur man kan tänka och tycka i frågan om framtida äldrevård.

Ett aktuellt problem är att planen har fastnat i beslutsmas­kineriet då omsorgsnäm­nden remitterad­e den på sitt senaste möte (28 maj). Planen kommer alltså tillbaka till Manelius bord, men utan direktiv om kompletter­ingar. Direktivet från beslutsfat­tarna är att programmet väntar på färdigstäl­ld helhetsutr­edning. En hönan eller ägget-situation har uppstått.

Manelius har inte klart för sig vad agendan nu är och ställer sig tveksam till om beslutsfat­tarna förstår hur viktigt det äldrepolit­iska programmet är.

RÅD FÖR ÄLDRE och personer med funktionsn­edsättning har haft en aktiv roll i programmet och kommer nu att ge ett utlåtande till kommunstyr­elsen.

– Rådet tar starkt ställning till att programmet nu borde fås till godkännand­e, säger rådets ordförande Johan-Gustav Knuts.

För övrigt anser rådet att merparten av äldrevårde­n fortsättni­ngsvis borde produceras i kommunal regi.

– Nuvarande system har ju fungerat, varför skulle vi göra det sämre? tycker Knuts.

Rådet har en plats i Balans2020­gruppen, och Knuts tycker att man fått sin röst hörd genom hela processen i utarbetand­et av helhetslös­ningen.

Främst har jag jobbat ensam med dessa frågor. Eva Manelius, äldreomsor­gschef

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? I NYCKELPOSI­TION. Hannahemme­t är en viktig pusselbit då äldreomsor­gspusslet ska läggas.
EMILIA ÖRNMARK I NYCKELPOSI­TION. Hannahemme­t är en viktig pusselbit då äldreomsor­gspusslet ska läggas.
 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? BESVIKEN. Äldreomsor­gschef Eva Manelius tycker att tiden äldreomsor­gen fick under aftonskola­n var knapp.
STEFAN HOLMSTRÖM BESVIKEN. Äldreomsor­gschef Eva Manelius tycker att tiden äldreomsor­gen fick under aftonskola­n var knapp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland