Åbo Underrättelser

Champagne påbryggan isommar

» Åbo båtvarv byter namn på pizzerian och säljer champagne per glas under sommarmånd­agar.

- Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

Det finns få restaurang­er som har välsignats med en så vacker utsikt som Åbo båtvarvs pizzeria. Vyn som sträcker sig från Åbo slott till Hirvensalo är perfekt att avnjutas till ett glas god dryck och det är precis vad gästerna kommer att få göra i sommar.

– Vi ville ge människor möjlighet att njuta av det här inte bara till pizza, utan också med ett glas vin, säger ägaren Joakim Håkans och nickar ut över Slottsfjär­den.

Därför lanserar båtvarvet nu två nya koncept: vinoteket och champagnem­åndagar.

VINOTEKET ÄR EN samling viner speciellt utvalda av restaurang­chefen och sommeliere­n Paulina Hoffman, som innehåller spännande viner som kommer att finnas tillgängli­ga under sommaren.

– Varje vecka kommer en del av vinerna att finnas tillgängli­ga också i portionsst­orlekar, för den som inte har möjlighet att köpa hela flaskor, säger Håkans.

– Det ger folk som är intressera­de av vin, men kanske inte vill lägga ut pengar på en hel flaska, en möjlighet att få nya upplevelse­r, säger Hoffman.

FÖR HOFFMAN VAR det kul och spännande att plocka ihop en samling viner som ska vara både goda för de som bara vill ha ett glas gott vin, men också spännande för de som har ett intresse av att dricka någonting nytt. Till vardags jobbar hon som restaurang­chef i Frankrike och följaktlig­en kommer många av vinerna därifrån.

– Jag hade gott om tid att fundera över utbudet när coronan slog till och är riktigt nöjd med resultatet, säger hon.

Joakim Håkans säger att målet med vinoteket är att vara annorlunda.

– Vi har bara viner som ingen annan i Åbo har, så att man ska kunna komma hit för att dricka ett specifikt vin, om man vill det.

SOM ETT YTTERLIGAR­E led i satsningen på drycker lanserar pizzerian nu också konceptet champagnem­åndagar. Idén är enkel – på måndagar säljs champagne i restaurang­en – antingen per glas eller med en ”champagnep­lanka”.

– Varje vecka har vi tre olika champagner och om kunden väljer att smaka alla tre, så får den en planka framför sig, med plats för tre glas. Till det kommer också ett menykort som berättar om de olika dryckerna, säger Hoffman.

Champagnen serveras under hela dagen och pizzerian – som för i år har bytt namn till Zaké Pizzeria & Wine Bar – håller öppet så länge restriktio­nerna tillåter, det vill säga till 23. Alkohol slutar serveras 22.

– Vi inleder redan nu på måndag, och vi har bland annat en champagne gjord endast på druvan pinot blanc, och det är något man inte ser så ofta, säger Hoffman.

 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? SKÅL! Ägare Joakim Håkans och restaurang­chef Paulina Hoffman satsar på Åbo båtvarvs vinutbud och hoppas kunna locka kunder i sommar.
ROBIN SJÖSTRAND SKÅL! Ägare Joakim Håkans och restaurang­chef Paulina Hoffman satsar på Åbo båtvarvs vinutbud och hoppas kunna locka kunder i sommar.
 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? I VINOTEKET. Restaurang­chef Paulina Hoffman är cokså sommelier och har haft friheten att välja ut vinerna i vinoteket. Där finns många godbitar och förhoppnin­gsvis något för alla, säger hon.
ROBIN SJÖSTRAND I VINOTEKET. Restaurang­chef Paulina Hoffman är cokså sommelier och har haft friheten att välja ut vinerna i vinoteket. Där finns många godbitar och förhoppnin­gsvis något för alla, säger hon.
 ??  ?? VINMASKIN. Varje vecka kommer pizzerian att ha några viner som man kan testa mindre portioner av, 4, 12 och 16 centiliter. De vinerna finns i en vinautomat bakom bardisken.
VINMASKIN. Varje vecka kommer pizzerian att ha några viner som man kan testa mindre portioner av, 4, 12 och 16 centiliter. De vinerna finns i en vinautomat bakom bardisken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland