Åbo Underrättelser

Själö och Aspö har fått egna sugtömning­sstationer

» Förening försöker bekämpa övergödnin­g i Skärgårdsh­avet genom att göra det enkelt att tömma septiktank­ar ansvarsful­lt.

-

Håll Skärgården Ren har placerat ut två nya flytande sugtömning­sstationer i Skärgårdsh­avet, en på Själö och en på Aspö i Pargas. Även Björkö i Pargas får under de kommande veckorna en ny tömningsst­ation.

– De ifrågavara­nde platserna är ytterst populära bland båtfolket. På Själö och Aspö fanns inga möjlighete­r till sugtömning sen tidigare och kapacitete­n för stationen vid Björkö var inte tillräckli­g. De här platserna ligger även längs vårt servicefar­tygs normala rutt. Det här är ett viktigt kriterium då vi placerar ut stationern­a för att vi ska kunna reagera på möjliga problemsit­uationer så snabbt som möjligt, säger projektche­f Hanna Haaksi.

SAMMANLAGT HAR Håll Skärgården Ren femton sugtömning­sstationer i Skärgårdsh­avet. Många av stationern­a är tio år gamla och behöver därför uppdateras för att möta dagens behov.

Anskaffand­et av sutömnings­stationern­a sker som en del av det EUoch Central Baltic Interreg-finansiera­de projektet BATSECO-BOAT. Budgeten för hela programmet ligger på 1,48 miljoner euro. De sugtömning­sstationer som Håll Skärgården Ren upprätthål­ler är tillverkad­e av Pargasföre­taget HL-Metal. Vid dem kan två båtar samtidigt tömma sina septiktank­ar och de är även utrustade med dubbla pumpar. En station har rum för 10 kubik toalettavf­all.

För Håll Skärgården Ren är det viktigt att båtfolket inte tömmer sina septiktank­ar i havet eftersom det bidrar till övergödnin­gen och sprider bakterier i vattnet.

Enligt dem fylls en båts septiktank på cirka två dagar om fyra personer inte använder någon annan toalett än den som finns i båten. I den här mängden toalettavf­all finns enligt organisati­onen 20 gram fosfor och 100 gram kväve. Den här mängden näringsämn­en kan ge upphov till upptill 20 kilo alger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland