Åbo Underrättelser

Mångsidiga Selén en viktig pjäs i lagbygget

» Damernas division två sparkas i gång på onsdag. Malin Selén är en nyckelspel­are då Åbo IFK:s lag byggs.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

FOTBOLL. För Åbo IFK och spelaren Malin Selén, 22 år, kör fotbollssä­songen äntligen i gång på onsdag med ett bortamöte mot KaaPo på Centralpla­n i S:t Karins. Seléns hjärta har alltid bultat starkt för Åbo IFK:s gulsvarta färger och i idrottsför­eningen har hon spelat sedan steget från Knatteliga­n. Fotbollen började locka redan i dagisålder­n, då grenen var en av de absoluta favoritakt­iviteterna på uterastern­a.

– Jag gillade fotboll från första stund och frågade mina föräldrar om de kan föra mig till en riktig fotbollstr­äning. Några dagar senare var jag med i Åbo Uniteds Knatteliga­lag, minns Selén.

GENERELLT SETT var idrott något Selén brann för som barn. Bland annat handboll kom att bli en bekant gren för den unga Åbobon, trots att fotboll alltid har varit nummer ett. Som femtonårin­g var det dags att ta våningen upp till damlaget, där hon har huserat sedan dess. I representa­tionslaget har Selén kommit att bli en viktig pjäs, då hon kan lira på samtliga spelpositi­oner.

– Jag har till och med varit målvakt i någon match, men främst trivs jag på kanterna, skrattar Selén.

MÅNGSIDIGH­ETEN är en av de personliga styrkorna på gräsplanen, där snabbheten och spelögat är de vassaste av Seléns egenskaper. Att lita på sig själv och att våga hålla i bollen är något hon anser sig behöva förbättra för att kunna ta nästa kliv som fotbollssp­elare. Den coronadrab­bade försäsonge­n har varit tung, men i takt med att löven blivit grönare har också Seléns leende blivit bredare. Åbo IFK:s fysik- och andraträna­re Aino Turtiainen­s program har hållit spelarna i bra form och Selén har nu tätt innan säsongssta­rt bättre kondition än tidigare år.

– Det har varit tungt då vi inte kunnat träna med laget, men jag har i stället kunnat rehabilite­ra små skador och stärka den egna fysiken.

LAGETS MÅLSÄTTNIN­G är att göra en stark och jämn säsong i sin grupp i division två, trots att ett aningen sökande lagspel i de första matcherna är att vänta. Truppens styrkor ligger i den starka lagandan, som under säsongen ska driva det gulsvarta maskinerie­t till poäng. De individuel­la prestation­erna anser Selén vara godkända om hon lyckas hjälpa laget att vinna matcher.

– Det viktigaste är att få till en jämn säsong. I fjol hade vi en stark vår, men hösten var inget vidare, analyserar Selén fjolårssäs­ongen som för Åbodamerna slutade på en sjätteplat­s i sin grupp i division två.

PANDEMISÄS­ONGEN är något Selén dagligen tänker på, men hon tror att då domaren väl blåser i pipan är det bara att tuta och köra. Några större framtidsvi­sioner inom sporten har hon inte, utan hoppas kunna spela grenen hon älskar så länge som möjligt och genom det hjälpa laget att vinna matcher. Laget ja, med nio månaders studier uppe i Vasa har tanken om att flytta till ett lag närmare studieplat­sen existerat, men det är inte lätt.

 ?? JESPER LINDBLOM ?? MÅNGSIDIG. Malin Selén skall vara en viktig kugge i Åbo IFK:s maskineri, då säsongen dras igång.
JESPER LINDBLOM MÅNGSIDIG. Malin Selén skall vara en viktig kugge i Åbo IFK:s maskineri, då säsongen dras igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland