Åbo Underrättelser

Åbo IFK ska toppa fjolårssäs­ongen

» Kollektive­t ska vara Åbo IFK:s nyckel till poäng, då division två starten närmar sig.

- Jesper Lindblom

FOTBOLL. Åbo IFK:s damer öppnar säsongen i division två på onsdag med ett bortamöte i S:t Karins mot KaaPo. Lagets försäsong körde likt tidigare år i gång redan i november och fortsatte i bra tempo fram till coronautbr­ottet. Avbrottet kom ändå vid ett lämpligt tillfälle för Åbo IFK, som hade flera spelare skadade och som i och med pausen från lagträning i stället kunde rehabilite­ra skador och bygga upp den egna fysiken.

– Här har vår fysikträna­re Aino Turtiainen varit guld värd. Damerna har också tränat flitigt, vilket syntes då vi återgick till lagträning­en i mindre grupper i mitten av maj, menar lagets huvudträna­re Matthias Ahonen.

SEDAN INLEDNINGE­N av juni har de normala lagträning­arna, enligt Bollförbun­dets direktiv, pågått. Fokus har legat i att hitta den sista skärpan. Skadorna ligger nu i backspegel­n och laget är redo för den stundande säsongen. På spelarfron­ten har svängdörre­n gått som i de gamla västernfil­merna och bland annat nyckelspel­arna Hibo Keyse (TPS/2), Emma Dahlbom (TPV) och Saima Siivonen (TuWe) har lämnat truppen. Erika Pullinen (TuWe), Janette Ullakko (FC Futura) och tysken Louisa Gühr (JyPK) har i sin tur anslutit till laget.

– Utöver detta är Maj Totro detaljer från att få ett kontrakt. Vår egen fysikträna­re Aino Turtiainen med erfarenhet från division ett ser också ut att ansluta men hon rehabilite­rar ännu en knäskada, berättar Ahonen.

LAGETS MÅLSÄTTNIN­G är att göra en förbättrin­g från fjolåret, där man slutade på en sjätte plats i sin zon i division två. Under de tidigare säsongerna har laget haft en stark vår, medan höstsäsong­en mentalt huggit emot. Ahonen har låtit de rutinerade spelarna en längre träningspa­us och dessa hoppade på träningstå­get först i januari.

– Vi har på så sätt försökt ändra rytmen och hålla spelarna fräscha genom hela säsongen, konstatera­r Ahonen.

KOLLEKTIVE­T är det som ska föra Åbo IFK till poäng under säsongen. Anfallspar­et Alina Lehtimäki och Sofia Saranpää, som i fjol stod för närmare sextio procent av lagets fullträffa­r, har en otroligt viktig roll på den sista tredjedele­n i hybridseri­en som innehåller endast tretton matcher.

– Samtliga spelare är ändå oerhört viktiga och vi kommer att satsa på försvarssp­elet. Serien har några nya lag som vi inte tidigare mött och i och med coronapaus­en kommer det att bli intressant att se var varje lag står. Vi ser fram emot säsongen, avslutar Ahonen.

 ??  ?? LEDER LAGET. ÅIFK:s huvudträna­re Matthias Ahonen.
LEDER LAGET. ÅIFK:s huvudträna­re Matthias Ahonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland