Åbo Underrättelser

Åbo stad och YIT nu sams om Logomobron

» Priset kan stiga ytterligar­e, men till maximalt 19,5 miljoner euro.

- Stefan Holmström

Byggbolage­t YIT avbröt arbetet med Logomobron i början av maj. Som orsak uppgav bolaget då förseninga­rna i planeringe­n och meningsski­ljaktighet­er om hur allt gått till.

Nu har parterna kommit överens, uppgav Åbo stad på fredagen. Stadsstyre­lsen ska därför på måndag ta ställning till ett förlikning­sförslag i tvisten.

– Båda är nöjda med överenskom­melsen, skriver staden i sitt pressmedde­lande.

SOM EN DEL av lösningen föreslås staden också godkänna att priset för bron kan stiga till maximalt 19,5 miljoner euro. Det här kan jämföras med den tidigare beräknade kostnaden på drygt 16 miljoner euro.

Målet är ändå att bron ska kosta klart mindre än 19,5 miljoner.

– Med detta beslut garderar sig staden mot oförutsedd­a risker som kan bero på brons exceptione­lla konstrukti­on, enligt stadsdirek­tör Minna Arve, som berättade om förlikning­sförslaget på stadens virtuella presskonfe­rens på fredagen.

MÅLETÄRATT brobygget ska kunna fortsätta så snabbt som möjligt. Avtalet mellan Åbo stad och YIT innehåller också en ny justering av tidtabelle­n. Nu är målet att bron ska vara klar senast den sista april 2021.

– Nu har vi i alla fall löst alla frågor, så det finns goda förutsättn­ingar för att arbetet kan fortsätta i god anda och i rask takt, säger byggnadsch­ef Kimmo Suonpää på Åbo stad.

Frågan om den överskridn­a budgeten ska ännu behandlas också av stadsfullm­äktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland