Åbo Underrättelser

Statsvetar­e: ”Sjunkande väljarstöd troligare orsak till Kulmunis fall”

» Åsa von Schoultz, professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t, anser att tröskeln att avgå som minister har sänkts och att Finlands politiska kultur därmed har kommit närmare det övriga Europa.

- Mikael Sjövall / SPT

Enligt professor Åsa von Schoultz är det rimligt att anta att finansmini­ster Katri Kulmunis avgång på fredagen inte enbart är kopplad till det offentliga upphandlin­gsförfaran­det och Kulmunis beslut att använda över 50 000 euro av Finansmini­steriets och Arbets- och näringsmin­isteriets pengar på att köpa konsulthjä­lp.

–En viktigare förklaring till hennes avgång som finansmini­ster är säkert den att Centerns väljarstöd har varit lågt under hela hennes tid som partiordfö­rande och att partiet för närvarande är splittrat kring hennes roll som partiledar­e, säger von Schoultz.

Kulmunis osäkra profil i offentligh­eten har inte gjort saken bättre. Enligt Yles senaste partimätni­ng gick Centern bakåt med ytterligar­e 1,5 procentenh­eter och uppmätte ett väljarstöd på 10,7 procent. Av de övriga regeringsp­artierna har Socialdemo­kraterna, De gröna och Vänsterför­bundet gått framåt medan Svenska folkpartie­t har hållit ställninga­rna.

–Centern har länge haft ett strukturel­lt problem. Partiet vinner i normala fall på att rösterna koncentrer­as i mitten av den politiska skalan. I denna tid av ideologisk polariseri­ng blir det svårt för Centern att hävda sig i konkurrens­en, säger von Schoultz.

Enligt hennes bedömning saknar många partiledar­e nu en grundtrygg­het i en situation där andelen rörliga väljare växer stadigt. Partierna har blivit som gungflyn som snabbt kan råka ut för stora förändring­ar, vilket leder till förskjutni­ngar i väljarstöd­et, resonerar hon. Den här veckans händelsefö­rlopp och Kulmunis beslut att avgå efter trasslet kring konsultins­atserna är enligt von Schoultz ett steg i europeisk riktning.

–Det tyder på att den politiska kulturen i Finland nu har närmat sig den europeiska kutymen. Finska politiker avgår numera allt oftare på moraliska grunder medan det tidigare var lagliga grunder som avgjorde, säger von Schoultz.

Katri Kulmuni meddelade på freda

gen att hon fortsätter som partiordfö­rande. Enligt Åsa von Schoultz är det bara en tidsfråga när hennes utmanare och konkurrent­er utnyttjar den nya situatione­n.

–Det finns många inom partiet som hoppas på att riksdagsle­damot och tidigare vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko ska aspirera på posten som ny ordförande för Centern för att partiet ska lyckas vända trenden och höja sitt väljarstöd.

 ?? SÖREN JONSSON/SPT ?? FÖRUTSPÅR. Enligt professor Åsa von Schoultz är det många inom partiet som hoppas på att riksdagsle­damot och tidigare vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko ska aspirera på posten som ny ordförande för Centern.
SÖREN JONSSON/SPT FÖRUTSPÅR. Enligt professor Åsa von Schoultz är det många inom partiet som hoppas på att riksdagsle­damot och tidigare vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko ska aspirera på posten som ny ordförande för Centern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland