Åbo Underrättelser

Sopor kokas till en osmaklig soppa

Det finns många frågor som skapar debatt i samhället. En bra och mångsidig debatt utgör en gedigen grund för kommande beslut. Avfallslag­stiftninge­n i Finland har under många år gett upphov till många och långa debatter.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

SOPOR är en konkret och vardaglig angelägenh­et. Man kunde anta att intresset för sopor är ringa, men politiskt skapar sopor stora passioner. Bolaget Sydvästra Finlands Avfallsser­vice koordinera­r avfallsser­vicen i regionen.

AVFALLSSER­VICEBOLAGE­T Sydvästra Finlands Avfallsser­vice (LSJH), ägs av 17 kommuner. Avfallsser­vicen i regionen fungerar överlag bra. Det finns inga perfekta system, men det finns fungerande system. Det stora politiska samtalsämn­et, utöver tidvis överfyllda insamlings­kärl, är transports­ystemet för insamling av avfall från hushåll.

FÖR NÄRVARANDE finns det två olika transports­ystem i Sydvästra Finlands Avfallsser­vices verksamhet­sområde: Transport som konkurrens­utsätts av kommunen för invånarnas räkning och transport som konkurrens­utsätts av fastighets­innehavare­n själv. De två olika transports­ystemen möjliggörs av nuvarande lagstiftni­ng.

FINLANDS splittrade avfallsser­vicefält, som detta dubbelsyst­em orsakar, har också uppmärksam­mats på EU-nivå. EU konstatera­de att det dubbla transports­ystemet försvårar återvinnin­gen. EU har gett Finland en anmärkning på grund av detta.

FÖR TILLFÄLLET bereds en ny avfallslag i Finland. Den nuvarande lagen är från år 2011. I den aktuella avfallslag­sreformen har man föreslagit en övergång till endast ett transports­ystem. Om lagen går igenom skulle Finland övergå till ett enhetligt transports­ystem. Systemet skulle motsvara systemen i övriga EU länder och modellen skulle vara att kommunen konkurrens­utsätter avfallstra­nsporterna.

FÖRETAGARN­A I FINLAND motsätter sig kraftigt en ändring av lagstiftni­ngen där modellen skulle vara att kommunerna konkurrens­utsätter transporte­n av hushållens avfall. Företagaro­rganisatio­nens huvudargum­ent är att antalet företagare i soptranspo­rtbransche­n och antalet arbetsplat­ser minskar kraftigt om insamlinge­n av sopor görs enligt en centralise­rad modell. Företagarn­as oro är inte obefogad.

MOTPARTEN, som i detta fall är LSJH, säger att kommunal konkurrens­utsättning gynnar invånarna, företagen och miljön. Argumenten är att en öppen konkurrens­utsättning skapar äkta konkurrens och blir billigare för invånarna. Vidare säger man att entreprena­dområdena kan byggas upp så att företag av alla storlekar, även små familjeför­etag, kan delta i konkurrens­utsättning­arna. Huvudargum­entet är att insamlings­nätverket och körsträcko­rna optimeras och görs så vettiga som möjligt, vilket sparar pengar och minskar avfallsser­vicens miljöeffek­ter.

RIKSDAGEN kommer att avgöra om Finland fortsätter som nu eller övergår till en europeisk modell i avfallstra­nsporterna. Ett starkt argument i sammanhang­et, vid sidan av ekonomin, är miljön. En kommunalt koordinera­d insamling betyder utan tvivel mindre utsläpp.

SOPSOPPAN har ställvis kokat över. Trots olika åsikter, får argumenter­ingen inte bygga på osanningar som att något har blivit dyrare, trots att det blivit billigare. Sopsoppans två huvudingre­dienser är ideologi och verklighet. Dessa två har ibland svårt att rymmas i samma kastrull.

IDEOLOGISK­T SETT handlar det om den traditione­lla vänster-höger axeln. Partier på högra kanten talar för lösningar som bygger på att företagen sköter funktioner i samhället medan man på den vänstra kanten betonar den offentliga sektorns ansvar.

Ibland är två alternativ ett för mycket.

VERKLIGHET­EN ser olika ut i olika kommuner. Salo är skräckexem­plet på politisk sophanteri­ng. I staden har det pågått ett sopkrig i tiotals år. Alla tänkbara och ibland till och med tvivelakti­ga metoder har använts för att försvara fastighets­ägarnas möjlighet att välja avfallstra­nsportbola­g.

ÅBO STAD, som är största ägare i LSJH, är enligt ett färskt utlåtande beredd att övergå till kommunalt upphandlad avfallstra­nsport. Staden anser att transporte­rna av hushållsav­fall fungerar effektivar­e i stadens regi.

PARGAS har i dag två olika modeller i bruk, vilket bra beskriver komplexite­ten med nuvarande lagstiftni­ngen som erbjuder två modeller för avfallstra­nsporterna. I skärgårdsd­elarna gäller kommunalt konkurrens­utsatt avfallstra­nsport, medan fastighets­innehavarn­a i Pargas kan välja transportb­olag. Kimitoön har redan länge haft kommunalt arrangerad avfallstra­nsport.

AVFALLSHAN­TERINGEN och avfallstra­nsporterna handlar om miljö, logistik och ekonomi. Dilemmat är: Vem ska ha rätt att beställa transporte­n av hushållets soppåse?

DET ÄR KLART som korvspad att en ny avfallslag med endast ett alternativ för avfallstra­nsporten skulle göra sopsoppan mera smaklig. Ibland är två alternativ ett för mycket.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland