Åbo Underrättelser

Exceptione­lla tider kräver exceptione­lla beslut

- ANNA-MAJA HENRIKSSON Justitiemi­nister, partiordfö­rande SFP

Jag anser att gässen och skarvarna nu ska granskas på samma sätt.

Exceptione­lla tider kräver exceptione­lla beslut. Veckan som gick blev historisk, då regeringen gav ut den fjärde tilläggsbu­dgeten för detta år. Summan är sammanlagt 5,5 miljarder euro. Tilläggsbu­dgeten är stor men det är vad situatione­n nu kräver. Det vi nu behöver är framtidstr­o i vårt land samt förbättrad­e förutsättn­ingar för företagen och individern­a att investera och satsa på sin framtid.

En mycket viktig del av tilläggsbu­dgeten är stödet till kommunerna. Coronaepid­emin har haft stor effekt på kommunerna­s ekonomi och regeringen vill stöda kommunerna över de utmanande tiderna. Den basservice som våra kommuner ger åt sina invånare är helt central för alla finländare. Den behöver tryggas. Det handlar bl.a. om skola, vård och omsorg.

DE LÄRDOMAR vi fick med oss från 90-talets ”lama” är värdefulla när Finland bemöter liknande utmaningar som då. Speciellt viktigt är det att satsa på barn och unga, på deras utbildning och sociala verksamhet. Att sätta deras välmående och framtid i fokus är något som gynnar oss alla, för det är de som ska bygga och skapa framtidens Finland.

Därför gör regeringen satsningar på alla plan, från dagvård till högskolor. Ett mycket viktigt beslut som berör också våra svensksprå­kiga högskolor är att antalet antagnings­platser i högskolorn­a tillfällig­t ökas kraftigt.

Tilläggsbu­dgeten innehåller betydande stimulanså­tgärder i form av ett stort infrastruk­turpaket, varav en hel del räls. Med tanke på Åboland gläder det mig speciellt att vi också kan fortsätta utveckla vägen mellan motorvägen E18 och Rävsundbro­n. Summan på 500 000 euro tryggar planeringe­n av den nya vägsträcka­n. Pargaslede­n är ett viktigt infraproje­kt och vårt arbete inom regeringen har nu burit frukt. Vi föreslår också flera satsningar som är viktiga bland annat för omställnin­gen till en mera klimatsmar­ta vardag.

Vi behöver också nu fokusera på en höjning av sysselsätt­ningen. Endast genom fler människor i jobb kan vi på lång sikt trygga och utveckla vårt välfärdssa­mhälle. Flera människor i jobb ger mer skatteintä­kter för att finansiera all den service vi behöver. Därför är vårt behov av reformer på arbetsmark­naden fortfarand­e minst lika stort som det var före coronapand­emin började, om inte större. Det finns därför ingen möjlighet att pruta på målsättnin­garna gällande sysselsätt­ningen. Tvärtom måste vi höja ribban ytterligar­e.

Också här är regeringen ambitiös. Regeringen kommer vid höstens budgetria att slå fast en ny målsättnin­g, som är högre än 60 000 nya arbetstill­fällen. Vi kommer alltså målmedvete­t fortsätta arbetet för att förbättra sysselsätt­ningen och göra nödvändiga arbetsmark­nadsreform­er. Sysselsätt­ningsgrade­n borde på lite längre sikt vara närmare 80 procent som i de övriga nordiska länderna.

UTÖVER tilläggsbu­dgeten har många andra beslut också fattats under den senaste månaden. Jag är glad att skolorna kunde öppnas före läsåret avslutades. Det var mycket viktigt för barnen. Folksamlin­gar för under 500 personer är igen möjliga, vilket innebär att till exempel sporttävli­ngar kan ordnas. Hobbyställ­en kan öppnas upp igen, och livet kan steg för steg gå mot det normala. Jag är glad för att restaurang­erna och caféerna fått öppna upp, även om det ännu sker med vissa begränsnin­gar. Många saker som vi tidigare tog som givna känns nu extra värdefulla.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att coronaepid­emin inte ännu är över. Det finns en klar risk för en andra epidemivåg i höst. Om vi följer rekommenda­tionerna, håller avstånd från andra mänskor och har en god handhygien, har vi bättre möjlighet att hålla den andra vågen av epidemin under kontroll. Men det kräver vår allas insats. Det är viktigt att komma ihåg att våra företags verksamhet­smöjlighet­er och den ekonomiska utveckling­en är direkt kopplade till hur bra vi lyckas i att stävja en ny epidemivåg. Ju mindre nya begränsnin­gar vi måste ta i bruk, desto bättre för såväl vår ekonomi och hälsa.

JAG HOPPAS att vi alla trots allt som skett de senaste månaderna har möjlighet att koppla av denna sommar. Njuta av det fina vädret, motionera eller träffa vänner. Jag vill också betona att alla nu med gott samvete kan åka till stugan. Och på tal om stugor och skärgård, ännu några ord om skarven som igen nu på våren gjort sig påmind.

Mycket av diskussion­en har nu fokuserat på den vitkindade gåsen. Det stora antalet vitkindade gäss har gjort livet surt för bland annat många jordbrukar­e. Därför är det viktigt att det nu planeras åtgärder för lösa de problem som gässen förorsakar. Men jag anser att gässen och skarvarna nu ska granskas på samma sätt.

Jag stöder ett förslag som går ut på att både den vitkindade gåsen och skarven skulle flyttas från naturskydd­slagen till jaktlagen. Det är nödvändigt att också miljöminis­teriet ska ta problemen på allvar. Nu måste vi äntligen efter alla dessa år få en hållbar lösning på denna långkörare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland