Åbo Underrättelser

Kommuner kan främja lika möjlighete­r till motion i naturen

- Lotta Nylund Anpassad Motion SoveLi Susanna Tero Kehitysvam­maisten Tukiliitto ry/Malike Jukka Parviainen Finlands Paralympis­ka Kommitté

HJÄLPMEDEL. Under coronavåre­n har naturen blivit viktig för många. Men ute i naturen och i ojämn terräng behöver en del av oss hjälpmedel för att kunna njuta av fågelsång och samvaro kring lägerelden. Här kan kommunen hjälpa till.

En person som använder rullstol eller rollator äger sällan ett hjälpmedel som möjliggör vistelse mitt i skogen. I ett idealläge erbjuder kommunen sina invånare möjlighete­n att låna hjälpmedel till skolans gymnastikt­imme eller familjens skogsutfly­kt. I bland annat Åbo och Uleåborg har kommuninvå­narna redan denna tjänst till sitt förfogande, men många mindre kommuner saknas hjälpmedel.

Genom ett sektoröver­skridande samarbete kan även små kommuner anskaffa hjälpmedel. Kommunens gemensamma anskaffnin­g kan fördelas på sektorerna för social- och hälsovård, utbildning och fritid. Kommunen kan också ansöka om lokalt utveckling­sunderstöd från regionförv­altningsve­rket och lån av hjälpmedel kan ske till exempel med biblioteks- eller simhallsko­rt.

Att inkludera hjälpmedel i skolans gymnastikt­imme eller familjens skogsävent­yr bidrar till attitydfos­tran. Genom att se hjälpmedel ökar förståelse­n för dem som använder hjälpmedel i sin vardag.

Möjlighete­n att låna ut utrustning i kommunerna ökar jämlikhet bland kommuninvå­narna. Enligt FN:s konvention om rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning ska alla ha lika möjlighete­r att delta i rekreation, fritids- och idrottsver­ksamhet. Vi underteckn­ade vädjar till kommunerna att trygga allas rätt att röra på sig i naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland