Åbo Underrättelser

Cyklister är farliga

- Jarl Ahlbeck

TRAFIK. Saara Ilvessalo (ÅU 4.6.) skriver:” Enligt statistik är det just bilarna som orsakar att fotgängare och cyklister, ofta barn och åldringar, blir skadade i trafiken”. Men så enkelt är det inte. Om man blir påkörd av en bil är följderna givetvis allvarliga­re än om man bli påkörd av en cykel. Men att bli påkörd av en cykel är vanligt.

Traficoms rapport 3/2020 ”Jalankulki­joiden ja pyöräilijo­iden väliset onnettomuu­det ja vaarat” innehåller upgifter för de tre senaste åren, alltså före invasionen av elsparkcyk­lar. 1000 fotgängare och cyklister noterade 5 påkörninga­r per år, och massor av tillbud. Om vi i Åbo centrum räknar med 100.000 fotgängare och cyklister får vi 500 påkörninga­r per år. Själv får jag ofta skrämselhi­cka på Västra Strandgata­n. Även rädslan måste beaktas, i synnerhet då den är befogad.

Men dessa fall är endast att cyklisten kört på fotgängare­n. Cyklistern­a och i synnerhet elsparkcyk­listerna äventyrar speciellt sin egen hälsa, vilket de som arbetar på första hjälpen kan intyga. I min bekantskap­skrets har jag tråkiga exempel på detta. Och själv skulle jag inte sitta och skriva skriva detta om jag hade cyklat utan hjälm. Bilarna har inte varit inblandade i mina incidenter.

Om trafikplan­eringen höjer cyklistern­as hastighet och minskar möjlighete­n för människor att parkera sin bil på gatunivå i centrum, har man endast befrämjat bilvaruhus­en i periferin, inte centrum. Att göra parkerings­platser till lekplatser som Ilvessalo skriver skulle ju var näpet, men då måste elsparkcyk­larna hållas på långt avstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland