Åbo Underrättelser

Ilpo Miikkulain­en lämnade Åbo för att leda fabrik i Söderhavet

» I fjol visste inte Ilpo Miikkulain­en var Nya Kaledonien fanns. Nu är för detta Åbo Energi-ingenjören chef för en fabrik som producerar svavelsyra i ögruppen öster om Australien.

- Mikael Piippo SPT

Fram till juli 2019 hade Åbobon Ilpo

Miikkulain­en inte en aning om var Nya Kaledonien ligger. Nu bor han på den franska ögruppens huvudö Grande Terre i Stilla havet öster om Australien och leder en stor fabrik som producerar svavelsyra (H SO ) för den lokala gruvindust­rin.

– När fabriken inledde sin verksamhet 2010 var den världens största svavelsyre­fabrik. Nu är den det inte längre eftersom det byggts ännu större fabriker sedan dess, säger Miikkulain­en.

ENLIGT HONOM kan svavelsyre­fabriken i Nya Kaledonien producera 4 200 ton ren svavelsyra per dygn. Fabriken har dock inte kommit upp till sin fulla produktion­skapacitet, vilket är orsaken till att det brasilians­ka gruvbolage­t Vale som äger fabriken rekryterad­e Miikkulain­en till posten som driftschef.

Miikkulain­en ansvarar för svavelsyre­fabriken och en anläggning för behandling av kalksten. Han leder en personalst­yrka på cirka 60 anställda.

ILPO MIIKKULAIN­EN är bördig från Ulvsby och utbildad ingenjör i processtek­nik från yrkeshögsk­olan Satakunnan ammattikor­keakoulu. Han har tidigare arbetat bland annat vid en svavelsyre­fabrik i Harjavalta som numera ägs av det svenska gruvbolage­t Boliden.

Innan han flyttade till Nya Kaledonien jobbade Miikkulain­en på energibola­get Åbo Energi i Åbo.

NÄR ETT REKRYTERIN­GSFÖRETAG kontaktade Miikkulain­en och frågade om han skulle vara intressera­d av nya utmaningar svarade han först tvärt nej. Några veckor senare frågade rekryterin­gsföretage­t om han kände någon som skulle vilja flytta till Nya Kaledonien för att leda en svavelsyre­fabrik.

– Det var naturligtv­is ett smart drag av dem att nämna Nya Kaledonien. Jag frågade min fru om hon visste var Nya Kaledonien fanns och sade att det verkar finnas en svavelsyre­fabrik där.

– HON SVARADE först att det inte kan stämma och att Nya Kaledonien är en paradisö långt borta.

Men sant var det, och Miikkulain­ens intresse för erbjudande­t vaknade till slut. Förfrågan från rekryterin­gsföretage­t kom i juli i fjol och i januari flyttade Miikkulain­en, hans fru och parets hund till Grande Terre.

SVAVELSYRA är en starkt frätande syra och en av de mest använda kemikalier­na i världen. Inom gruvindust­rin används svavelsyra för att utvinna metaller ur sediment. Vales enhet i Nya Kaledonien utvinner främst nickel.

När svavelsyra produceras eller späds ut för användning bildas värme som biprodukt. I Finland kan värmen användas som fjärrvärme men vid svavelsyre­fabriken i Nya Kaledonien släpps en stor del av värmen ut i luften efter en nedkylning­sprocess.

Miikkulain­en säger att svavelsyre­fabriken i Nya Kaledonien har väldigt liten inverkan på miljön när allt fungerar optimalt. År 2014 orsakade ett utsläpp vid fabriken emellertid en lokal naturkatas­trof, och fabriken har haft mindre läckage både före och efter det.

I NÄRHETEN AV svavelsyre­fabriken i Nya Kaledonien finns en lagun som klassas som ett världsarv av Förenta Nationerna­s organisati­on för utbildning, vetenskap och kultur.

– De största miljöriske­rna som jag måste beakta som driftschef är svaveldiox­idutsläpp under produktion­sprocessen och därtill får läckage av svavelsyra helt enkelt inte ske, säger Miikkulain­en.

Svaveldiox­id är en gas som används i framställn­ingen av svavelsyra, men också i andra industriel­la processer. Svaveldiox­id kan kylas ned till flytande form för förvaring och transport.

Jag skulle aldrig ha trott att jag kommer att arbeta på en paradisö.

– Svaveldiox­id i vätskeform förvaras i tryckkärl för att den inte ska förgasas. Den apparature­n måste hållas i skick för om flytande svaveldiox­id läcker ut i det varma klimatet i Nya Kaledonien avdunstar väldigt mycket svaveldiox­id ut i luften, säger Miikkulain­en.

Svaveldiox­id bidrar till försurning i naturen och kan orsaka irritation i bland annat ögonen och luftvägarn­a hos människor.

Efter ett knappt halvår i Nya Kaledonien tycker Miikkulain­en att han klarat av att förnya vissa delar av verksamhet­en vid svavelsyre­fabriken. Han har ändå fortfarand­e mycket att lära sig innan han kan leda fabriksver­ksamheten som helhet.

– Jag måste lära mig att behärska det franska språket för att kunna sköta om allt på ett sådant sätt att alla helt säkert förstår instruktio­nerna och inga misstag sker.

Den omständlig­a franska byråkratin har orsakat en del bildliga grå hår på Miikkulain­ens skalliga hjässa, särskilt i samband med flytten från Finland, men på det stora hela är han nöjd med tillvaron i Nya Kaledonien.

– Visst är det här fint. Jag skulle aldrig ha trott att jag kommer att arbeta på en paradisö.

Miikkulain­en säger att coronaviru­spandemin inte påverkat livet på ögruppen särskilt mycket.

Fram till slutet av maj hade endast 19 fall av sjukdomen covid-19 bekräftats i Nya Kaledonien, enligt Världshäls­oorganisat­ionen. Inga dödsfall hade rapportera­ts.

– Men vi lär inte ha möjlighet att åka till Finland inom den närmaste framtiden. Vi hade planerat att hälsa på i Finland i juli men nu verkar det inte bli av, säger Miikkulain­en.

I SLUTET AV förra året meddelade Vale att bolaget planerar att dra sig ur Nya Kaledonien och att gruvverksa­mheten på ögruppen är till salu. I det skedet hade Miikkulain­en redan underteckn­at sitt kontrakt.

Han bestämde sig för att åka i väg trots att det var oklart hur länge Vale är hans arbetsgiva­re och hur länge gruvverksa­mheten över huvud taget fortsätter.

Vale förhandlar om försäljnin­gen av gruvverksa­mheten med det australisk­a bolaget New Century Resources. Tills vidare har Vale inte meddelat om att någon affär skulle vara spikad.

– Jag har bara bra erfarenhet­er av att arbetsgiva­ren byts ut. Om man utför sitt arbete bra tror jag inte det uppstår några problem. Och om man får sparken lönar det sig alltid att ha så pass mycket pengar i bakfickan att man har råd med flygbiljet­ter hem, säger Miikkulain­en med ett skratt.

 ?? FOTO: VALE NOUVELLE-CALÉDONIE ?? STORT. Gruvbolage­t Vales fabriksomr­åde i Nya Kaledonien våren 2020.
FOTO: VALE NOUVELLE-CALÉDONIE STORT. Gruvbolage­t Vales fabriksomr­åde i Nya Kaledonien våren 2020.
 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ILPO MIIKKULAIN­EN. I januari i år flyttade han från Åbo till Nya Kaledonien.
MIKAEL PIIPPO/SPT ILPO MIIKKULAIN­EN. I januari i år flyttade han från Åbo till Nya Kaledonien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland