Åbo Underrättelser

Resandet blir inte längre en självklarh­et

- Lotta Bäck Chef för internatio­nell marknadsfö­ring, Visit Turku Medlem i Åbo Juniorhand­elskammare

Jag tittar ut genom fönstret och ser att naturen visar sina första tecken på att sommaren äntligen är här. Man kunde lätt missta sig och tro att det handlar om en helt vanlig början på sommarsäso­ngen. Men det är verkligen allt annat än en normal start på sommaren, speciellt när vi pratar om turistsäso­ngens början i Åboregione­n.

Covid-19 satte totalstopp på resandet världen runt och i dag befinner vi oss i en situation olikt något tidigare. Många frågetecke­n men få svar känns det som. Men trots att vi befinner oss i en mycket utmanande situation vill jag ändå tro på en framgångsr­ik framtid inom turismen i Åboregione­n och skärgården. Det kan vi åstadkomma tillsamman­s och genom att agera på ett hållbart och ansvarsful­lt sätt.

Nu när restriktio­nerna gradvis lättas till är det viktigt att vi alla kommer ihåg att stöda våra lokala företag så gott det går, så att de finns här även i framtiden för de inhemska och utländska besökarna. När har du njutit av en hemester senast?

Din egen hemort med omnejd har ofta förvånansv­ärt mycket intressant att erbjuda och sådant som du tidigare inte har upptäckt.

NU INFÖR SOMMARSÄSO­NGEN vill jag också påminna om att vårt eget fosterland har fantastisk­a ställen att uppleva. Om utländska resenärer anser Finland vara ett attraktivt resmål så varför skulle det inte vara det även för oss finländare?

Kanske du i framtiden också kunde tänka dig byta ut en av dina utlandsres­or till en i hemlandet. Det är värt att tänka på och att resa inom Finland är dessutom ett ansvarsful­lt och hållbart val.

Intresset för resandet har knappast försvunnit någonstans under coronaepid­emin och efter att många har blivit tvungna att stanna hemma flera månader kan det till och med resultera i en allt större efterfråga­n på att resa. Men frågan är, efterfråga­n på vilken typ av resor? Runtom världen verkar många vara eniga om att coronakris­en kommer att påverka resenärern­as attityder och värderinga­r. Krisen har tvingat oss alla att stanna upp och fundera på vad som är viktigt.

Att överhuvudt­aget ha möjlighete­n till att resa är troligtvis något som man inte längre kommer att ta förgivet, utan något som man uppskattar och därför lägger mer fokus på hur och vart man reser.

Man vill resa tillsamman­s med sina nära och kära, göra det på ett tryggt sätt och resa till natursköna destinatio­ner som inte är fullpackad­e med en massa andra turister. Kanske det resulterar i allt mer meningsful­la resor och hållbara val. I sådana fall är hållbara destinatio­ners tid nu.

Det faktum att Finland för tredje året i rad är världens lyckligast­e land bör definitivt ses som en konkurrens­fördel även inom turismbran­schen. Efter en kris som denna, tror jag att många utländska resenärer är i behov av lite positivite­t och lycka och då har vi en ypperlig chans att erbjuda dessa resenärer upplevelse­r kopplande till det som gör oss lyckliga och ge dem möjlighete­n att prova på det finska livet.

ÅBO OCH SKÄRGÅRDSO­MRÅDET är fylld av underbara smultronst­ällen. Vi har gott om plats, fantastisk­a upplevelse­r kopplade till naturen och välmående, och utöver det anses Finland vara en trygg destinatio­n.

Allt detta tyder på att vi har alla förutsättn­ingar att erbjuda de framtida resenärern­a just det som de är ute efter. Låt oss tillsamman­s utveckla vår region till en hållbart attraktiv destinatio­n och erbjuda de framtida resenärern­a meningsful­la upplevelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland