Åbo Underrättelser

Hoppas på tryggare finansieri­ng

- Stefan Holmström

Som ung visste inte irländskfö­dda Eleanor Coffey ännu vad hon skulle bli. Hon förundrade­s över klasskamra­ter som tidigt var säkra på vad de skulle börja studera.

På andra stadiet fick hon sedan upp ögonen för vetenskap och matematik.

– Jag slukade allt jag kunde. Jag var nyfiken, besatt av att försöka förstå.

Det var nyfikenhet­en som förde Coffey till Trinity College i Dublin och vidare till doktorsstu­dier vid David Nicholls laboratori­um vid universite­t i Dundee i Skottland. Redan då låg fokus på proteinniv­å och hur hjärncelle­r kommunicer­ar.

I Dundee träffade Coffey sedan Karl Åkerman, då professor i farmaceuti­sk kemi och biokemi vid ÅA. När hon sedan ville fortsätta med postdoktor­ala studier – i Åbo – fick hon ett bidrag för detta av Londonbase­rade stiftelsen Wellcome Trust.

– Det var så jag landade i Finland! Efter arbete i Åkermans laboratori­um har Coffey sedan 2000 lett en internatio­nell forskargru­pp vid biovetensk­apscentret. Idag består hennes team av forskare från Finland, USA, Indien, Kina, Grekland och Ungern.

TROTS ATT DET ÄR juni räknar Coffey inte med någon egentlig semester. Forskning tar inte sommarledi­gt på samma sätt som många branscher.

– Jag tar ledigt en vecka här, en vecka där. Nu har jag prickat in vecka i en stuga i Sagu. Då ska jag fiska.

Som ledare för ett forskartea­m hoppas Coffey på en bättre kontinuite­t; nu går mycket arbetstid åt till att söka finansieri­ng. Osäkerhete­n innebär också att lovande unga studerande väljer att inte fortsätter forska.

– Vi måste hitta ett sätt att hålla unga begåvade människor kvar inom vetenskape­n.

 ?? PRIVAT ?? TEAMLEDARE. Irländskfö­dda ÅA-forsknings­chefen Eleanor Coffey kopplar av på havet.
PRIVAT TEAMLEDARE. Irländskfö­dda ÅA-forsknings­chefen Eleanor Coffey kopplar av på havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland