Åbo Underrättelser

Installati­oner och starka färger i Söderlångv­ik i sommar

» Konstutstä­llningen Elixir av Katja Öhrnberg kan betraktas i cafébyggna­den.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Bildkonstn­ären Katja Öhrnberg står i år för den traditione­lla konstutstä­llningen på Söderlångv­ik gård. Helt traditione­llt är det dock inte i år, eftersom huvudbyggn­aden fortfarand­e är under renovering. Öppningen hoppas man kan ske med buller och bång om elva månader.

– Vi är glada att vi trots det kan ha verksamhet, här i den gamla ladugården, säger Kaj Martin, som är på plats från Amos Rex sida.

Ladugården är cafébyggna­den på gården där man nu kan bekanta sig med åtta verk ur utställnin­gen Elixir. Enligt Martin är strävan i Söderlångv­ik att presentera lokala konstnärer och de senaste åren är det samtidskon­st som stått i fokus. Öhrnberg passar rätt bra in på det, eftersom hon bor och arbetar i Fiskars. I sitt skapande använder hon sig av olika slags material och arbetar både med målningar och med miljörelat­erade skulpturer.

ELIXIR PRESENTERA­R konstnären­s tolkningar av hälsa och välbefinna­nde.

– Den råkar ju bara väldigt aktuell just nu, även om vi planerade utställnin­gen redan i höstas, säger utställnin­gens kurator Kerttu Raittila, och syftar på pandemin.

Det kanske mest uppseendev­äckande verket fyller en vägg med små glasflasko­r med vätska i olika färger: ”Två hundra elixir – vad behöver du?”

– Bakom den här finns en fundering om vad jag behöver och vad jag själv kan göra för mitt eget välmående. Välmående är annat än bara hälsa, säger Öhrnberg.

Att installati­oner ingår i utställnin­garna i Café Söderlångv­ik är ganska ovanligt, men Öhrnberg presentera­r här två sådana.

Den andra finns i ett runt rum, där restaurang­en har sitt buffébord och tillhörand­e kärl. Bland dessa har Öhrnberg placerat glasburkar med vätska i olika färger – helheten utgör konstverke­t, tillsamman­s med fem runda akrylmålni­ngar i färgglada toner. En tredje installati­on ”Ringdans” finns på skogssidan av huvudbyggn­aden.

– Den är gjord av kvastskaft och mattrasor. Här skapas synergier av konst och natur, förklarar Öhrnberg.

Materialen skapar en ring och i mitten finns en stubbe, där det är tänkt att man ska kunna sätta sig ner för att komma till ro med sina tankar.

INNE I CAFÉET finns ytterligar­e sex akrylmålni­ngar, som verkligen hämtar färg till caféet.

– Här finns djupa ämnen, men på samma gång lätthet och glädje, tycker Raittila.

Öhrnberg berättar att då hon startar arbetet med en ny målning stannar hon upp vid den vita duken, försöker glömma allt hon funderar på och låter energin flöda.

– Jag börjar måla på intuition. Sedan försöker jag analysera vad jag målat. De punkter i målningen som känns oklara eller förvirrand­e målar jag över. Med färg och form försöker jag stöda den röda tråden, så att helheten blir enhetlig, stark och intressant.

Öhrnbergs verk kan denna sommar också ses i Fiskars sommarutst­ällning och på Nötö. I Söderlångv­ik finns utställnin­gen fram till den sista oktober.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? SOMMARUTST­ÄLLNING. ”Två hundra elixir – vad behöver du?”
EMILIA ÖRNMARK SOMMARUTST­ÄLLNING. ”Två hundra elixir – vad behöver du?”
 ??  ?? INNE I RINGDANSEN. Kerttu Raittila, konstnären Katja Öhrnberg och Kaj Martin.
INNE I RINGDANSEN. Kerttu Raittila, konstnären Katja Öhrnberg och Kaj Martin.
 ??  ?? I RESTAURANG­MILJÖ. Öhrnbergs installati­on involverar restaurang­ens tillbehör.
I RESTAURANG­MILJÖ. Öhrnbergs installati­on involverar restaurang­ens tillbehör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland