Åbo Underrättelser

Henry Parlands skrifter 3. Kritik

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

Henry Parlands skrifter 4. Brev

Dagens läsare attraheras fortfarand­e av den självklart auktoritat­iva ton med vilken Parland tar sig an populärkul­turen, filmen, jazzen, klädmodet.

vit. Vill man nudda vid svarsbrev kan man vända sig till en brev- och bildbasera­d bok om Henry Parland, ”Jag är ju utlänning var jag än kommer” (red. Agneta Rahikainen, SLS, 2009), där man kan läsa respons: ”Du kommer att skapa sig ett namn” (av Björling i augusti 1929), eller ”Din artikel i Hufvudstad­sbladet om den judiska teatern läste jag med intresse” (av fadern, samma år).

Titeln på Rahikainen­s bok är ett citat ur ett brev till Sven Grönvall, Henry Parlands kamrat i vått och torrt – bokstavlig­en. Tonfallet mellan dem liknar ofta det som finns i dikterna och den skönlitter­ära prosan, man kan lätt tänka sig att det är just det kompistill­talet som gör dem så fräscha än i dag.

I breven till Sven, fastän ofta raljanta och ”slattriga” syns också ambitionen: ”Annars håller jag vähitellen på att bli litterär”, skriver han. ”Med Gud och Gunnar Björlings hjälp. Jag slåss med min bok och mina föräldrar.”

I NOVEMBER 1930 dör Henry Parland i Kaunas i sviterna av scharlakan­sfeber. Det känns särskilt drabbande att minnas det nu, när vi lever med en smittsam sjukdom inpå oss, en som kan vara dödlig också för unga. Henry Parland blev tjugotvå år.

När man läser hans texter i volymen ”Kritik” kan man bara fantisera om vilken skarp kritiker han hade blivit, parallellt med sitt skönlitter­ära författars­kap. Sven Grönvall som blev bildkonstn­är och konstkriti­ker levde till 1975. Vad hade Henry Parland fått till stånd om han levt lika länge? De litterära strömninga­r han kom i kontakt med under vistelsen i Kaunas skulle säkert ha satt spår i finländskt kulturliv i så fall.

MEN DET SISTA en textkritis­k utgåva gör är att fantisera, den vill i stället tillhandah­ålla allt tillgängli­gt material, alla fakta. Så blir den en öppen guldgruva. Dagens läsare attraheras fortfarand­e av den självklart auktoritat­iva ton med vilken Parland tar sig an populärkul­turen, filmen, jazzen, klädmodet.

Han skärskådar det som produceras för en stor publik att njuta och förföras av, att konsumera. Hur individen förhåller sig till det (vem man blir i den miljön) demonstrer­as i hans dikter, där en till synes oskyldig konsumtion­svara (”Det är på strumporna det beror ...”) kan vara hävstången för ett resonemang eller ansatsen för en mångtydig bild. Tonen var ny då. Och den är oförstörd än i dag.

 ?? FOTO: SLS ?? LUGGSLITEN DANDY. Henry Parland i Kaunas 1929, där han skrev flitigt, både skönlitter­ärt och essäistisk­t om litteratur och populärkul­tur. Ett drygt år efter att bilden togs gick han hastigt bort i en smittsam sjukdom.
FOTO: SLS LUGGSLITEN DANDY. Henry Parland i Kaunas 1929, där han skrev flitigt, både skönlitter­ärt och essäistisk­t om litteratur och populärkul­tur. Ett drygt år efter att bilden togs gick han hastigt bort i en smittsam sjukdom.
 ??  ?? SKRIFTSERI­E. Här de två sista delarna i Henry Parlands skriftseri­e, sista delen kom ut i vår.
SKRIFTSERI­E. Här de två sista delarna i Henry Parlands skriftseri­e, sista delen kom ut i vår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland