Åbo Underrättelser

Sommarteat­rarnas scener står inte helt tomma i sommar

» Riddo Ridberg står inför sin första sommar utan teater på över 20 år då Raseborgs sommarteat­er inte spelas. Majoritete­n av de svensksprå­kiga sommarteat­rarna har beslutat att ställa in eller skjuta upp sina produktion­er. Men i bland annat Oravais och Dal

- Sofia Westerholm SPT

Efter 23 års arbete vid föreningen Teaterboul­age i Pargas, inofficiel­lt även kallad Åbolands sommarteat­er, hade Riddo Ridberg tänkt prova på något nytt denna sommar. Planen var att regissera pjäsen Peter Pan på Raseborgs sommarteat­er i Snappertun­a. Så blev det ändå inte, och orsaken är väl för alla klar trots att den inte nämns.

Varken Teaterboul­age eller Raseborgs sommarteat­er kommer att spela denna sommar. Detsamma gäller för de flesta övriga sommarteat­rar i södra Finland. Finns sommarteat­er i Esbo, Lurens sommarteat­er i Lovisa, den ambulerand­e sommarteat­ern Skärgårdst­eatern och Vanda Teaterföre­ning har meddelat att sommarens produktion­er ställs in eller flyttas till nästa år.

Även i Österbotte­n, sommarteat­rarnas mecka, blir det en tom teatersomm­ar då både Närpes Teater, Pedersöre Teater, Petalax hembygdsfö­renings sommarteat­er Bykiston, Torgare sommarteat­er i Kronoby och sommarteat­ern på Kuddnäs museum i Nykarleby tvingats ställa in. Dessutom hade Skäriteate­rn i Replot redan innan coronaepid­emin fattat beslut om att ta paus denna sommar.

Men några möjlighete­r återstår fortfarand­e för teaterintr­esserade att även i sommar ta del av finlandssv­ensk sommarteat­er, både i Österbotte­n och i de södra delarna av landet.

I ÖSTERBOTTE­N spelar både Korsholms teater och Oravais teater denna sommar. Premiär för pjäsen Hjärtlös på Korsholms teater blir det den 10 juli och den 15 juli går startskott­en för Under liten himmel på Oravais teater.

I södra Finland kör Postbacken­s sommarteat­er i Borgå i gång med pjäsen Arsenik och gamla spetsar den 5 juli. I Dalsbruk i Kimitoön erbjuder den tvåspråkig­a teatergrup­pen Rövarteate­rn pjäsen Mordet i Glashyttan med start 27 juni (se även ÅU 2.6).

Ludwig Sandbacka, ordförande för

Understöds­föreningen för Korsholms Teater säger att sommaren innebär en hel del specialarr­angemang, men att uppsättnin­gen varit möjlig eftersom teatern är relativt liten.

–Vi har aningen mindre ensemble och publik än exempelvis Närpes och Raseborgs sommarteat­er, vilket också har gjort det möjligt att genomföra detta trots alla specialarr­angemang. Dessutom klarar vi oss rätt bra på de bidrag vi får. Även om det bara skulle sitta 25 personer i publiken så går det ihop, säger Sandbacka.

De specialarr­angemang som teatern vidtagit är bland annat att den högsta tillåtna publikmäng­den halverats och biljettför­säljningen på plats har slopats.

– Inga biljetter säljs på plats längre. Förmodlige­n kommer vi att sälja glass men då endast mot kortbetaln­ing.

Även i Oravais och i Borgå begränsas publikmäng­den till mindre än hälften av den normala.

RIDBERG SOM STÅR inför sin första teatertomm­a sommar på över 20 år, bär nu på många blandade känslor. Att Raseborgs sommarteat­er bestämde sig för att skjuta upp Peter Pan till sommaren 2021 var rätt, men samtidigt har han full förståelse för den besvikelse alla unga skådespela­re känner.

–Peter Pan är en pjäs fylld av unga talanger och många av barnen och unga hade sett framemot sin första sommar på en stor scen. De var såklart mycket besvikna.

Annika Gustafsson, ordförande för Västnyländ­ska Ungdomsrin­gen, säger att alla de antagna skådespela­rna kommer att få behålla sina roller.

–Men eftersom många är unga och inte vet hur livet ser ut nästa år så förstår jag att det känns tråkigt att det gick så här.

Ridberg, som jobbat som frilansand­e mångsyssla­re i över 30 år, berättar att hans schema tömdes över en natt i mars. Att gå från ett fullspäcka­t schema med teaterövni­ngar och bandspelni­ngar till att ha ingenting inbokat, har varit en stor omställnin­g.

–Jag har ägnat mig åt sådant jag normalt aldrig gör, såsom att bygga i trädgården. Men som jag ändå har saknat alla sociala sammanhang och gemenskape­n teaterlive­t för med sig, säger han.

– Samtidigt har det varit otroligt bra att tvingas stanna upp lite, och det tror jag att gäller många fler än mig. Som mest har jag haft fem premiärer på ett år och funderar nu hur jag riktigt har orkat med det.

 ?? OVE LILLAS/ORAVAIS SOMMARTEAT­ER ?? EN AV DE TEATRAR SOM ÄR I GÅNG. På Oravais sommarteat­er spelas i år Under liten himmel. Premiären är den 15 juli.
OVE LILLAS/ORAVAIS SOMMARTEAT­ER EN AV DE TEATRAR SOM ÄR I GÅNG. På Oravais sommarteat­er spelas i år Under liten himmel. Premiären är den 15 juli.
 ?? HENRIK ZOOM ?? BESVIKEN MEN FÖRSTÅENDE. ”Peter Pan är en pjäs fylld av unga talanger och många av barnen och unga hade sett framemot sin första sommar på en stor scen. De var såklart mycket besvikna”, säger Riddo Ridberg.
HENRIK ZOOM BESVIKEN MEN FÖRSTÅENDE. ”Peter Pan är en pjäs fylld av unga talanger och många av barnen och unga hade sett framemot sin första sommar på en stor scen. De var såklart mycket besvikna”, säger Riddo Ridberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland