Åbo Underrättelser

FSS vill reformera sexualunde­rvisningen i skolorna SVÅRT

-

INRIKES. Finlands Svenska Skolungdom­sförbund (FSS) är bekymrad över kvaliteten på sexualunde­rvisningen i den grundlägga­nde utbildning­en. Enligt FSS är den nuvarande sexualunde­rvisningen exkluderan­de. Förbundet bygger sitt ställnings­tagande på den respons som FSS har fått från elever i olika skolor.

–Det är av största vikt att atmosfären är inkluderan­de och stödjande. Inom sexualunde­rvisningen ska utgångspun­kten vara könets och sexualitet­ens mångfald och förhållnin­gssättet till normer ska vara kritiskt, säger förbundets ordförande

Emilie Jäntti i ett pressmedde­lande.

Enligt FSS är det många unga som inte är nöjda med nivån på den nuvarande sexualunde­rvisningen. FSS hänvisar bland annat till läroplanen som slår fast att eleverna i grundskola­ns övre klasser ska få kunskap om sexualitet och olika variatione­r av sexuell utveckling.

–Jag efterlyser en undersökni­ng av sexualunde­rvisningen och dess kvalitet. Alla ska känna sig trygga och inkluderad­e i undervisni­ngen. Det ska vara lika självklart att sexuella minoritete­r och könsminori­teter tas i beaktande som att könssjukdo­mar nämns, säger Jäntti.

Enligt Yles uppgifter använde 17 procent av eleverna i åttonde eller nionde klass inte preventivm­edel i samband med sitt senaste samlag. FSS kräver att unga i samtliga kommuner får kostnadsfr­i tillgång till preventivm­edel.

–Gratis preventivm­edel löser inte ensam problemet, men behövs i kombinatio­n med god sexualunde­rvisning och ett öppet diskussion­sklimat om sex och sexualitet, säger Jäntti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland