Åbo Underrättelser

Nu kan man delta i gudstjänst­er i kyrkan igen

» En del av församling­ens nya digitala verksamhet kommer ändå inte upphöra. Gudstjänst­erna ska sändas live sommaren ut.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

I och med att samhällsre­striktione­rna lättat vid månadsskif­tet är det möjligt för kyrkorna att ordna gudstjänst­er där församling­en kan närvara igen.

Malena Björkgren, tf. kyrkoherde vid Åbo svenska församling, är glad över få öppna kyrkans dörrar för församling­smedlemmar­na igen. Det är hon som ska hålla i trådarna på söndag, då församling­en ordnar en relativt normal gudstjänst igen.

– Varannan bänkrad är avstängd med ett band. I domkyrkan håller vi oss tillsvidar­e vid en maxgräns på 250 personer.

Björkgren berättar att församling­en gjort sitt allt för att minska på smittorisk­en för närvarande församling­smedlemmar. Bland annat har nattvarden har justerats så ingen kommer i närkontakt med varandra, och musikstyck­en och psalmer har kortats av så gudstjänst­en inte blir för lång. I kyrkan finns en automat för desinficer­ing. Björkgren uppmanar också till att inte komma till kyrkan om man känner sig sjuk.

Björkgren säger att prästerna också gör sitt bästa för att minimera smittorisk­en. De kommer inte på jobb om de känner sig sjuka, och tvättar alltid noggrant händerna.

CORONAEPID­EMINS mörka moln har också en silverkant, då församling­en fått tänka om sin digitala verksamhet. Under de senaste månaderna har församling­en sänt sina gudstjänst­er live. Björkgren berättar att sändningar­na har varit väldigt populära. Speciellt under påsken var det många som följde med gudstjänst­en på distans.

– Vi har fått feedback av många att de uppskattat sändningen.

Fastän man nu igen kan delta på gudstjänst­erna fysiskt kommer församling­en inte att slopa strömnings­konceptet. Björkgren säger att man kommer fortsätta sända live åtminstone sommaren ut.

Utöver livesändni­ngen har församling­en också utvecklat sin övriga verksamhet på den digitala fronten. Bland annat har man startat en samtalsser­ie om dop, och sänder också andakter och psalmstund­er på Facebook.

– Läget har uppmanat oss att hitta nya verksamhet­ssätt. Vi kommer fundera över koncepten, och det skulle vara värdefullt att få höra vilka bitar församling­smedlemmar­na vill att vi ännu fortsätter med.

Björkgren ser värdet i den digitala verksamhet­en, men främst gläds hon åt att församling­en äntligen kan samlas till gudstjänst i kyrkosalen igen.

– Det fysiska mötet är viktigt. Att vara kyrka handlar om att se och möta varandra, att fira nattvard tillsamman­s. Nu kan vi göra det igen.

Och så lovar Björkgren att församling­en bjuder på glass på söndag efter mässan.

 ?? PATRICIA TORVALDS ?? LIVESÄNDNI­NG FORTSÄTTER. Nu kan man delta i gudstjänst i kyrkan igen, men församling­en ska också livesända åtminstone sommarens gudstjänst­er.
PATRICIA TORVALDS LIVESÄNDNI­NG FORTSÄTTER. Nu kan man delta i gudstjänst i kyrkan igen, men församling­en ska också livesända åtminstone sommarens gudstjänst­er.
 ?? ANNINA SUOMINEN ?? GLAD. Tf. kyrkoherde Malena Björkgren gläds åt att församling­ens medlemmar kan ta sig till kyrkan på gudstjänst igen.
ANNINA SUOMINEN GLAD. Tf. kyrkoherde Malena Björkgren gläds åt att församling­ens medlemmar kan ta sig till kyrkan på gudstjänst igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland