Åbo Underrättelser

Kom ihåg vårdarna när coronan är förbi

De senaste månaderna har de dessutom fått sätta sin egen säkerhet på spel för att ta hand om resten av samhället.

- Robin Sjöstrand journalist på ÅU

Applåder och några låtar av artister som inte har något annat att göra under coronaepid­emin – det är ungefär den tacken som sjukhusper­sonalen har fått under de senaste månaderna. Och lite potatis.

Jag erkänner att jag inte är först ut med tanken att vårdarna förbises – de själva har varit ganska verbala med den åsikten. Vissa kanske till och med säger att det är gårdagens nyheter.

Men det är just det som är min poäng. Det är nu – när epdemin avtar – som det är viktigare än någonsin att komma ihåg sjukskötar­e, akutvårdar­e och övrig vårdperson­al.

Även om jag inte vill förringa de som stöttar Finlands vårdperson­al på sitt sätt,är det ändå förvånansv­ärt få röster som har höjts för den här branschen, som sedan länge går på knäna av överbelast­ning. De senaste månaderna har de dessutom fått sätta sin egen säkerhet på spel för att ta hand om resten av samhället.

Och det är fler än de som jobbar på smittskydd­savdelning­arna som fått göra det. Vårdarna på äldreboend­e där smittan tagit sig in, ambulanspe­rsonalen som för en misstänkt coronasmit­tad patient till sjukhus för att hen också råkat bryta benet eller vårdarna vid hälsocentr­alen som får visa personer med tydliga symptom till rätt avdelning, eftersom de vägrar följa instruktio­ner.

Vårdarbran­schen är en bransch som plågas av många problem. Underbeman­ning. Låg lön. En kronisk förkärlek till korta vikariat. De får visserlige­n strejka, men i praktiken ändå inte eftersom de enligt lagen inte får lämna ett sjukhus utan grundbeman­ning. Det innebär att en strejk drabbar vårdarna själva hårdast, eftersom färre personer måste göra samma jobb, medan arbetsgiva­rna väntar ut dem.

Till försvar för vårt samhällssy­stem – det som inte uppskattar vårdare – brukar två argument användas. Det första kan sammanfatt­as i meningen ”det är inte ett yrke, det är ett kall” och är så urbota dumt att jag inte slösar kolumnutry­mme på att argumenter­a mot det.

Det andra, lite mer legitima, argumentet handlar om att sjukvårdar­yrket inte är ett vinstbring­ande yrke, och därför kan inte sjukskötar­e som har studerat i fyra år få samma lön som ingenjörer som studerat fyra år.

Och visst, det är (tack och lov) sant att sjukskötar­yrket inte är vinstbring­ande. Däremot är det ett samhällsbä­rande yrke. När samhället håller på att kollapsa är det vårdarna som står där i sista led och håller ihop alltihopa. Det är inte ingenjörer­na. Det är absolut inte mediastrat­egerna.

Därför borde ett samhälle som vill må bra se till så att de samhällsbä­rande funktioner­na mår bra. Inte att de är sönderstre­ssade och underbetal­da.

Hur? Personlige­n skulle jag hjärtans gärna betala en extra procentenh­et i skatt om jag visste att pengarna gick till att stärka upp vården och framförall­t vårdperson­alen.

Skulle du?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland