Åbo Underrättelser

FM-ligan drarigång igen

» Matchprogr­ammet för årets upplaga av herrligan i fotboll har publicerat­s. Säsongen kör igång den första juli och avslutas i slutet av november.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Årets första matcher i herrligan spelas i juli – i Åbo är Inter först ut.

FOTBOLL. I juli kör den inhemska herrfotbol­lsligan igång och i huvudsak förlöper seriesyste­met på samma sätt som ifjol. Under grundserie­n möter ligans tolv lag varje motståndar­e två gånger, en gång hemma och en gång borta.

Då grundserie­n väl är i hamn, delas lagen in i två grupper enligt placering. Säsongen fortsätter då med en mästerskap­sserie, innehållan­de de lag som placerade sig på första till sjätte plats i grundserie­n, samt en utmanarser­ie, där de resterande lagen kommer att spela.

Bägge serier spelas i november. I dessa avgörs till slut vem som kniper hem mästartite­ln, medaljerna samt vilket lag som kommer tvingas ta ny fart från Ettan.

I sin helhet spelas alltså tjugotvå grundserie­matcher och fem fortsättni­ngsmatcher i årets FM-liga. Europlayof­f-turneringe­n är det enda som har hyvlats bort från säsongen.

AV ÅBOLAGEN är det TPS som är först ut i hetluften. De svartvita gör sin återkomst till ligaspelen den första juli, då laget reser till Seinäjoki och möter SJK.

TPS första hemmamatch spelas tisdagen den sjunde juli, då fjolårsfyr­an Ilves gästar Veritas Stadion. Klubben kommer under veckan meddela noggrannar­e detaljer kring specialarr­angemangen under lagets hemmamatch­er i juli.

De svartvitas säsongsinl­edning är tuff och laget möter i de inledande fem matcherna förutom SJK och Ilves bland annat FC Honka och HJK, som bägge slutade bland de fem främsta under fjolårssäs­ongen.

– Förstås hade ju matchprogr­ammet alltid kunnat vara bättre, men vi får finna oss i situatione­n och samtliga lag skall ju ändå i något skede mötas. Det viktigaste var ju att få ut matchprogr­ammet i denna svåra situation, menar TPS lagledare Jani Tuomala.

FC INTER SPELAR i sin tur sin första match för säsongen den andra juli, hemma på Veritas Stadion mot RoPS. De begränsnin­gar som på grund av coronaviru­set ät tillsatta, påverkar matchevene­mangens arrangeman­g och för tillfället fås på beslut av Regionförv­altningsve­rket endast femhundra personer på plats och ställe ta del av matchevene­mangen.

FC Inter med över femhundra sålda säsongskor­t har här ett positivt problem. Under träningsma­tcherna kommer det till exempel att finns handdesinf­ektionspun­kter samt upplägg som skall göra att det inte uppkommer köer, så att bland annat Bollförbun­dets och THL:s direktiv skall kunna följas.

– Det finns olika idéer kring hur arrangeman­gen skall skötas. Känslan är ändå den att det är onödigt att nu meddela något specifikt för säsongen, då situatione­n är levande, konstatera­r FC Inters administra­tiva chef Lauri Kemppainen.

MATCHPROGR­AMMET i ligan kan under säsongens lopp fortsättni­ngsvis ändra, men för tillfället ser detta inte ut att vara fallet för matcherna i juli.

 ?? ÅU-ARKIV ?? FÖRST UT. FC Inter är det första Åbolaget som återvänder till Veritassta­dion i sommar.
ÅU-ARKIV FÖRST UT. FC Inter är det första Åbolaget som återvänder till Veritassta­dion i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland