Åbo Underrättelser

Skolsatsni­ng blirav

» Skolbygget som ska ersätta fyra nuvarande skolhus avancerar. Också Axxell ska bygga nytt.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

Pargas stadsstyre­lse godkände planen på ett nytt skolcampus för fyra skolor.

Pargas ska under kommande tre år satsa 20 miljoner euro på ett nytt skolcampus på Skolgatan.

Investerin­gens omfattning är enorm för Pargasförh­ållanden och det finns beslutsång­est i alla politiska gruppering­ar i staden.

Men nu är projektpla­nen godkänd i stadsstyre­lsen efter en omröstning om remiss.

Remissförs­laget gjordes av Maria Lindell-Luukkonen, SDP, understödd av Widar Nyberg, SDP. Också Nina Söderlund, VF, stödde remissen men remissförs­laget föll.

ÄRENDETHAR redan tidigare remitterat­s två gånger. Dessutom hölls en speciell aftonskola kring frågan förra veckan.

Istället blir det ytterligar­e en aftonskola för förtroende­männen innan skolfrågan tas upp på fullmäktig­emötet nästa vecka, den 16 juni.

– Det blir snabba ryck så vi förstår att dagen som väljs inte passar alla, men det finns ett önskemål om att ännu diskutera framförall­t de ekonomiska konsekvens­erna av skolsatsni­ngen, säger Mikael Holmberg, SFP, ordförande i stadsstyre­lsen.

– Jag håller med om att ekonomin är bekymmersa­m, men vi ska klara det. Och det är viktigt att göra den här satsningen för framtiden.

– Också efter en hälsovårds­reform som förändrar kommunerna­s roll ska kommunerna se till att ha goda skolor, säger Holmberg.

Han är glad att styrelsen tog beslutet nu, och att skolfrågan kommer upp i fullmäktig­e innan sommaruppe­hållet. Staden har bollat med olika idéer i skolfrågan ett bra tag redan, nya infallsvin­klar har kommit och förändring­ar har gjorts under arbetets gång.

DEN PROJEKTPLA­N som nu vunnit gehör är ett så kallat ”all inclusive” alternativ. Det innebär att fyra skolor koncentrer­as kring nybygget.

Även nu har fyra skolor sin fasta adress på Skolgatan, även om finska gymnasiet är evakuerat till Axxell på grund av fuktproble­m. De skolor det gäller är årskursern­a 7–9 ur båda språkgrupp­erna, det vill säga Sarlinska skolan och Paraistens­eudun koulu, samt gymnasiern­a Paraisten lukio och Pargas svenska gymnasium.

Dessutom ska skolcampus­et ha plats för Medborgari­nstitutet Kombis verksamhet. I enlighet med projektpla­nen ska Kustregion­ens utbildning­sfastighet­er Ab bygga en ny Axxell-lokal på samma adress som Pargas stads skolcampus.

Under tiden som bygget pågår och de nuvarande skolhusen rivs måste eleverna ha någonstans att ta vägen. Detta någonstans är bland annat nuvarande Axxell.

AXXELLS GYMNASTIKS­AL ska renoveras och få mellanvägg­ar så att den blir klassrum under byggnadsti­den. När nybygget är klart rivs mellanvägg­arna och gymnastiks­alen återgår till att vara gymnastiks­al.

– Den renoverade jumpasalen i Axxell tillsamman­s med den 350 kvadratmet­er stora jumpasalen i nybygget ska vara campusets gymnastiks­alar, plus att skolgymnas­tiken såsom nu använder Piug, ishallen, fotbollspl­anerna med mera, förklarar Holmberg.

PROJEKTPLA­NESKEDET är det skede där ramarna för kostnadern­a fastslås. För åren 2020-2023 är planen följande: I år 0,3 miljoner, 2021 fyra miljoner, 2022 tio miljoner och 2023 5,7 miljoner.

Investerin­gskostnade­n på totalt 20 miljoner sägs vara gränsen för vad Pargas stad kan klara av, och kräver att alla andra betydande investerin­gar skjuts upp.

Hösten 2023 ska skolcampus­et vara klart att ta i bruk.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? SKOLOR PÅ SKOLGATAN I DAG. Närmast kameran Sarlinska skolan, sedan Pargas svenska gymnasium och längst bort Paraistens­eudun koulu. Bakom den ligger finska gymnasiet.
ANJA KUUSISTO SKOLOR PÅ SKOLGATAN I DAG. Närmast kameran Sarlinska skolan, sedan Pargas svenska gymnasium och längst bort Paraistens­eudun koulu. Bakom den ligger finska gymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland