Åbo Underrättelser

Hennes familj har haft covid-19

» Fyra av Pargas sju fall av covid-19 har funnits i Susanne Sundholms familj.

- Carina Holm carina.holm@aumedia.fi

Det är inget lätt beslut för turismföre­tagaren Susanne Sundholm i Pargas – ska hon berätta i en intervju att hon och hennes familj i våras insjuknade i covid-19 på grund av coronaviru­set eller ska hon inte berätta.

– Man vet ju inte hur folk reagerar. Å andra sidan har jag hört rykten om att jag skulle ha varit så sjuk att jag skulle ha legat på ÅUCS. Det har jag inte gjort. Och nu är vi ju friska.

EN AV SÖNERNA och hans flickvän insjuknade först. Eftersom hon är skriven i Åbo räknas hon inte med bland covid-19-fallen i Pargas. Men fyra av de sju fall av covid-19 som har registrera­ts i Pargas under våren har funnits i Sundholms familj.

– De fick förmodlige­n smittan i Åbo, där de båda jobbar. Han nös hos oss, innan han testades för viruset.

Det var vid påsken som familjen insjuknade. Alla utom den äldsta sonen och hans flickvän blev sjuka i covid-19.

– Han testades fyra gånger och inte en enda gång visade testerna positivt, trots att han hade feber och snuva.

ENAVSÖNERN­A och maken fick feber och när de testades en tisdag visade proverna att de hade covid-19. Susanne Sundholm hade inga symptom, men hon testades samtidigt. Då var hennes test negativt. På fredagen när hon testades på nytt var också hennes test positivt – hon hade fått covid-19.

– Vi testades i bilen vid Pargas hälsocentr­al. De kom ut i full skyddsutru­stning och tog proverna på oss. Själva provtagnin­gen var bland det äckligaste som jag har varit med om.

VÅRDPERSON­ALEN höll kontakt med familjen dagligen under hela sjukdomsti­den och frågade hur de mådde och följde med läget.

Sundholm berömmer dem och säger att de var fantastisk­a.

Familjen å sin sida har fått beröm av vårdperson­alen, eftersom de snabbt satte sig själva i karantän innan de själv insjuknade och därmed inte spred smittan vidare.

– De sade att vi gjorde deras jobb lätt eftersom vi inte spred viruset vidare, då vi isolerade oss.

SUSANNE Sundholm själv fick lite feber, medan en av sönerna hade 38 graders feber och huvudvärk. Trots att också han tillfriskn­ade i början av maj har han inte ännu fått luktoch smaksinnet tillbaka.

– Värst var muskelvärk­en och värken i hela kroppen, säger hon om sina symptom.

HON FICK OCKSÅ ischiaslik­nande värk som strålade från ryggen i några dagar och hostade förskräckl­igt.

– När det var som värst trodde jag att jag skulle spricka av hostan. Jag var rädd att infektione­n skulle gå ner i lungorna. Men ingen av oss fick någon andnöd.

Efteråt har hon varit mycket tröttare än vanligt.

Hennes man upplevde att hela hans rygg brann.

– Det kändes som om ryggen var brännskada­d och han kunde inte sova när det var som värst. En av sönerna fick nässelutsl­ag och blev prickig över hela kroppen.

NÄR DE VAR sjuka och i karantän fick de många erbjudande­n om hjälp.

– Det var så många som tog kontakt och frågade hur vi mådde och om vi behövde någonting. Alla var så måna om oss. Det kändes fint att så många brydde sig om oss. Våra vänner lämnade oss inte i sticket.

Men visst var det hemskt att själv vara sjuk i den sjukdom som var det enda som nyheterna handlade om, säger hon.

– Ungefär samtidigt dog den svenska medieprofi­len Adam Alsing i covid-19 51 år gammal. Det var helt hysteriskt i nyheterna just då. Min mamma som är över 80 år blev också mycket orolig.

SUNDHOLM ÄR tacksam över att påsken kom så att allt stängdes och att de hann isolera sig, så att de inte spred smittan vidare.

– Det kändes märkligt då två av oss tre som bor i samma hus hade testat positivt, medan jag inte ännu hade gjort det. Man kan ju inte rå för att man får viruset, men det var konstigt att veta att jag har det där Kinacovid i min kropp.

Man kan ju inte rå för att man får viruset, men det var konstigt att veta att jag har det där Kinacovid i min kropp.

INGEN i familjen har någon grundsjukd­om. Alla tränar mycket och äter hälsosamt.

– Jag hörde om en som hade hört av en frissa i Åbo att det i Pargas fanns en hel familj som var sjuka. Det var oss man talade om. Men nu är vi friska igen.

 ??  ??
 ?? CARINA HOLM ?? SUSANNE SUNDHOLM. Fyra av de sju registrera­de covid-19-fallen i Pargas har funnits i hennes familj.
CARINA HOLM SUSANNE SUNDHOLM. Fyra av de sju registrera­de covid-19-fallen i Pargas har funnits i hennes familj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland