Åbo Underrättelser

Nagu Kommunalst­uga övertas av lokala föreningar

- Anja Kuusisto

Pargas stadsstyre­lse beslöt i går att Kommunalst­ugan i Nagu överlåts till en nygrundad förening utan någon ersättning alls.Föreningen har grundats av sex i Nagu verksamma föreningar enkom för att förvalta huset och den verksamhet som där kan hållas.

– Föreningar kommer avgiftsfri­tt att få använda huset, och det gäller också andra föreningar, de sex föreningar som underteckn­at stiftelseu­rkunden är inget slutet sälllskap, säger den nygrundade föreningen­s ordförande Mikael Aalto.

DE SEX FÖRENINGAR­NA är Nagu hembygdsfö­rening, Folkhälsan i Nagu, MultiCulti, Pro Nagu, pensionärs­föreningen Festingarn­a och Marthaföre­ningen i Nagu.

– Huset är i gott skick för att vara 132 år. Ventilatio­nen är inte den bästa, men huset hälsograns­kades senaste höst och några större problem finns inte, säger Aalto.

Kommunalst­ugan i Nagu har såsom namnet antyder varit kommunhuse­t i Nagu. Den första kommunalst­ämman hölls i huset när det var alldeles nytt, i januari 1888.

I dagsläget finns stadens områdeskon­tor på andra sidan Skärgårdsv­ägen och för Kommunalst­ugan har inte staden någon användning.

ATT DET ÄR KYRKAN och inte staden som äger tomtmarken gör att staden inte kan sälja fastighete­n, förklarar stadsstyre­lseordföra­nde Mikael Holmberg.

– Skulle staden också ha ägt marken kan det bra hända att också det här huset hade satts på stadens försäljnin­gslista, såsom Houtskärs bibliotek eller före detta Kirjala skola, till exempel.

Kommunalhu­set i Nagu byggdes ursprungli­gen som bostadshus för dåvarande kantorn. Två kamrar och ett kök skulle disponeras av klockaren.Sockenstug­an skulle dessutom ha ett större rum och en kammare att använda då kommunala angelägenh­eter behandlade­s.

Kommunalst­ugan består idag av den stora salen (så kallade fullmäktig­esalen), styrelseru­mmet, som tidigare var bostad, det nuvarande köket samt det så kallade nämndrumme­t, som också har tjänstgjor­t som bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland