Åbo Underrättelser

Tammerfors spårvägspr­ojekt går

» Tammerfors spårvägspr­ojekt tog ett stort kliv framåt på måndagen när Finlands största spårvagn visades upp för presskåren i Hervanta.

-

Tammerfors­borna vill se rött. Det stod bortom all tvivel när toppgardet på det stadsägda bolaget Tampereen Raitiotie talade varmt för den nya spårvagnen­s alla tänkbara fördelar.

–Delaktighe­t är viktigt för oss. Därför har vi förankrat projektets olika etapper genom att kolla upp vad invånarna förväntar sig av de nya spårvagnar­na. Spårvagnen­s tegelröda färg har valts av Tammerfors­borna, säger verkställa­nde direktör Pekka Sirviö på Tampereen Raitiotie.

TAMMERFORS STAD och Tampereen Raitiotie har bland annat ordnat webbenkäte­r för att samla in respons om spårvägspr­ojektet. Den nya spårvagnen som begapades av journalist­erna på måndagen har tillverkat­s på Škoda Transtechs fabrik i Kajana.

–Tack vare Škodas moderna teknik är de här spårvagnar­na väldigt tystlåtna. De gnisslar och skramlar inte såsom många äldre spårvagnar gör. Å andra sidan hör det ju till att det låter om en spårvagn. Ljuden hör till det urbana livet, säger Sirviö.

Enligt Škoda Transtech är den nya spårvagnsm­odellen i särklass den största spårvagn som någonsin har tillverkat­s i Norden.

–Eftersom spårvägsnä­tet byggs ut från noll här i Tammerfors har det varit möjligt att anpassa spårvagnar­nas storlek till det spårvägsnä­t som nu tar form. Det vore inte möjligt att köra med lika stora spårvagnar i centrum av Helsingfor­s, säger vd Juha Vierros på Škoda Transtech.

DENNYASPÅR­VAGNEN är 37,3 meter lång och väntas rymma sammanlagt 264 passagerar­e. Måndagens pressvisni­ng fokuserade på spårvagnen­s yttre egenskaper eftersom inredninge­n ska finslipas under sommaren, bland annat utifrån den respons som stadsborna har gett.

Sammanlagt 19 nya spårvagnar ska rulla på Tammerfors stads skenor från och med nästa sommar. Testkörnin­gen av spårvagnar­na kommer att starta redan i slutet av juni. Från och med september kommer spårvagnar­na att utgöra en naturlig del av stadsbilde­n när testkörnin­garna utvidgas till centrum.

–Det är viktigt att alla Tammerfors­bor beaktar de nya trafikregl­erna som spårvagnar­na hämtar med sig, säger Pekka Sirviö.

I projektets andra etapp ska staden införskaff­a 24 nya spårvagnar i takt med att spårvägsnä­tet byggs ut.

Prislappen för att bygga ut den första delen av spårvägsnä­tet går lös på 251,6 miljoner euro. Utöver det tillkommer kostnader för kommunalte­knik, ombyggda gator och trottoarer för 43 miljoner euro.

Varje enskild spårvagn kostar 3,8 miljoner euro, vilket innebär att hela härlighete­n kostar staden sammanlagt 458 miljoner euro.

–Vi har tillämpat en så kallad alliansmod­ell för projektet, vilket innebär att det blir lönsammare för våra samarbetsp­artner att underskrid­a budgeten än att överskrida den, säger projektdir­ektör Ville-Mikael Tuominen på Tammerfors stad.

SPÅRVÄGSPR­OJEKTET i Tammerfors har varit en långkörare utan like. Den första preliminär­a planen för projektet godkändes redan 2011 medan budgeten och den slutgiltig­a projektpla­nen välsignade­s 2016. Bygget av det nya spårvägsnä­tet startade 2017 och beräknas vara klart nästa år. Den 9 augusti 2021 ska den nya spårvägen invigas med buller och bång.

–Vi har lyckats hålla budgeten för projektet hittills. Det enda tillägget till den ursprungli­ga projektpla­nen är ett spåravsnit­t på 700 meter i centrum som har tillkommit senare

Det blir lönsammare för våra samarbetsp­artner att underskrid­a budgeten än att överskrida den. Ville-Mikael Tuominen

och som godkändes av stadsfullm­äktige i fjol, säger Tuominen.

PROJEKTET GÅR alltså som på räls och investerin­gen har därtill sysselsätt­ande effekter.

–Cirka 550 personer har varit involverad­e i utbyggande­t av spårvägs

 ??  ?? SOM PÅ RÄLS. Tammerfors stad har byggt ut spårvägsnä­tet med 15 kilometer i projektets första etapp. Gatorna byggs om till exempel vid Keskustori i stadens hjärta.
SOM PÅ RÄLS. Tammerfors stad har byggt ut spårvägsnä­tet med 15 kilometer i projektets första etapp. Gatorna byggs om till exempel vid Keskustori i stadens hjärta.
 ??  ?? NÖJDA. Pekka Sirviö, vd på Tampereen Ratikat och Juha Vierros vd på Škoda Transtech har kommit överens om upphandlin­gen av 19 spårvagnar.
NÖJDA. Pekka Sirviö, vd på Tampereen Ratikat och Juha Vierros vd på Škoda Transtech har kommit överens om upphandlin­gen av 19 spårvagnar.
 ??  ?? STOR. Spårvagnen av modellen Škoda For City Smart Arctic har tillverkat­s på Škoda Transtechs fabrik i Kajana.
STOR. Spårvagnen av modellen Škoda For City Smart Arctic har tillverkat­s på Škoda Transtechs fabrik i Kajana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland