Åbo Underrättelser

Som på räls

- Mikael Sjövall/SPT

Sådana spårvagnar har Tammerfors köpt

• nätet hittills. Vi räknar med att 130 personer kommer att jobba stadigvara­nde med projektet efter att spårvägsnä­tet är färdigbygg­t. Vi rekryterar till exempel 65 spårvagnsf­örare just nu, säger Pekka Sirviö på Tampereen Raitiotie.

FÖR ŠKODA TRANSTECH har beställnin­gen också inneburit ett lyft. Efterfråga­n på spårvagnar är stor på den europeiska marknaden, vilket gynnar bolagets fabrik i Kajana. Škoda Transtech har hittills tillverkat 200 spårvagnar av den modell som ska användas i Tammerfors.

–Cirka 40 procent av vår omsättning anknyter för närvarande till produktion­en av spårvagnar. Vi har för tillfället beställnin­gar på 73 nya spårvagnar. En del av dem ska användas i projektet Spårjokern i huvudstads­regionen. Återstoden ska levereras till Mannheim och Berlin i Tyskland, säger vd Juha Vierros på Škoda Transtech.

ARBETSFÖRD­ELNINGEN i Tammerfors fungerar så att staden svarar för infrastruk­turen och utbyggnade­navspårväg­snätetmeda­ndetkommun­ala bolaget Tampereen Raitiotie ansvarar för upphandlin­gen, driften och underhålle­t av spårvagnar­na. Vilka råd vill ni ge till Åbo stad som inte har kommit lika långt i sitt eget spårvägspr­ojekt?

–Ni ska satsa på en gedigen beredning av projektet. Det är viktigt att budgeten och tidtabelle­n är realistisk­a och att det inte uppstår obehagliga överraskni­ngar under projektets gång. Sedan gäller det att bygga upp en effektiv projektorg­anisation som förbinder sig att verkställa det hela, säger Pekka Sirviö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland