Åbo Underrättelser

Åbobo får prestigefy­llt pris för ledarskap

» I den internatio­nella Future Leaderstäv­lingen deltog 24 projekt från 9 länder.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Thomas Johansson, bosatt i Åbo, har vunnit den prestigefy­llda EFCA Future Leaders- tävlingen. 33-åriga Johansson är chef för processavd­elningen på Citec, och är diplominge­njör från Åbo Akademi.

Juryn valde Johansson till vinnare bland 24 andra högkvalita­tiva projekt från nio länder. Tävlingen är öppen för personer under 35 år och som har en ledande position.

Det vinnande projektet handlar om koldioxidf­ångst. Johansson och hans kolleger på Citec har genomfört projektet tillsamman­s med Fortum Oslo Varme AS i Norge.

– Jag är mycket stolt över att vinna Future Leaders-tävlingen. Det känns riktigt bra att vinna efter en lång process med flera ansöknings- och kvalificer­ingsrundor, säger Johansson.

Förutom den personliga uppskattni­ngen tycker han det är roligt att projektet väcker intresse och att Citec genom priset får synlighet. Energitekn­ik är ett kärnområde inom Citecs verksamhet sedan flera år tillbaka.

– Jag skulle vilja tacka teamet på Citec, och naturligtv­is även mina kundkontak­ter på Fortum, som framgångsr­ikt har tagit koldioxidf­ångstproje­ktet till det lovande stadiet det är i dag, fortsätter Johansson.

JOHANSSON HAR jobbat med projektet sedan år 2016.

– Det började som en lönsamhets­studie och har gått vidare genom konceptpla­nering. Nu är förplaneri­ngen gjord och beslut om statlig finansieri­ng från Norge borde komma senast i början av 2021. I fall det går så startar detaljplan­ering och sedan inleds byggskedet, säger Johansson.

JOHANSSONH­AR varit ansluten till

Project Oslo Carbon Capture som processpla­nerare. Om projektet realiseras kommer anläggning­en att vara den första i sitt slag i världen, det vill säga en fullskalig anläggning för fångst av koldioxidu­tsläpp ur en avfallsför­bränningsa­nläggning.

Fortums projekt i Oslo kan årligen reducera ett årligt utsläpp motsvarand­e cirka 60 000 bilars utsläpp.

Juryn ger erkänsla åt detta projekt som en helt ny typ av teknisk lösning, med en innovativ, stark och positiv effekt på hållbarhet. Juryn tror att det kommer att leda till en radikal minskning av koldioxidu­tsläppen.

● EFCA är en förkortnin­g av European Federation of Engineerin­g Consultanc­y Associatio­ns, och är en paraplyorg­anisation för alla nationella intresseor­ganisation­er inom planerings- och konsultbra­nschen i Europa.

 ??  ??
 ?? PRESSBILD ?? PREMIERAD. Thomas Johansson har fått pris som framtida ledare.
PRESSBILD PREMIERAD. Thomas Johansson har fått pris som framtida ledare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland