Åbo Underrättelser

Luftkvalit­eten i Åboregione­n blev klart bättre 2019

» Utveckling­en i Pargas är oklar, eftersom apparaten inte fungerade.

- Stefan Holmström

Luftkvalit­eten var för det mesta god på Salutorget i Åbo under 2019 – och överlag klart bättre än året innan. Det här framgår av en färsk rapport om luftkvalit­eten i Åboregione­n.

Antalet dygn med god luftkvalit­et på Salutorget var 198 under 2019. Det är 79 fler än året innan, noteras i rapporten som ska behandlas av stadsmiljö­nämnden i Åbo idag.

SALUTORGET­S LUFTKVALIT­ET var mycket dålig under två dygn och dålig under sex dygn, enligt rapporten.

Gränsvärde­t för partiklar i luften överskreds under fem dygn i början av 2019. Det här berodde på en kombinatio­n av gatudamm och kallt, vindstilla väder. Den tunga trafiken till och från torgparker­ingsbygget har också lett till en ökad mängd partiklar i luften.

Utsläpp från trafiken, småskalig förbrännin­g av trä och energiprod­uktion är de faktorer som mest påverkar luftkvalit­eten i Åboregione­n. Eftersom utsläppen från trafiken sker nära markytan utgör de den största faktorn.

LUFTKVALIT­ETEN MÄTS på flera ställen i Åboregione­n. Två av stationern­a finns i Ihala och Kaanaa i Reso, där resultaten är lika positiva som för Åbo: Antalet dygn med god luftkvalit­et var 203, vilket är 61 fler än året innan.

I Nådendal och S:t Karins är utveckling­en den samma: Reso hade 176 dygn med god luftkvalit­et, 25 fler än 2018. I S:t Karins var antalet 232 respektive 63.

DET FINNS OCKSÅ en luftmätnin­gsstation i Pargas, vid gästhamnen. Därifrån finns ändå inte uppgifter från 2019 som kan jämföras med året innan.

Det beror på att apparaten inte fungerade hela året. Data finns därför för bara 282 dygn.

Av dessa 262 dygn var luftkvalit­eten god under 90. Antalet dygn med dålig luftkvalit­et var 12. Under tre dagar uppmättes höga partikelha­lter, som en följd av gatudamm, enligt rapporten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland