Åbo Underrättelser

Fler gröna rum, inte färre

”Den tid vi stadsbor lever i är hektisk och uppjagande, sinnesstre­ssande och nervpåfres­tande”. Så försvarade­s koloniträd­gårdarna av E. J. Reinilä, ordförande­n för det nationella koloniträd­gårdsförbu­ndet, 1927. Han har så rätt, ännu i dag.

- Stefan Holmström stefan.holmstrom@aumedia.fi

DE SOM VILL rädda koloniträd­gården i Kuppis aktiverar sig. En adress för bevarandet av koloniträd­gården hade samlat nästan 1400 namn igår.

De som startat aktionen är en namnstark samling: ordförande­n för Kuppis koloniträd­gårdsfören­ing Eija Meriluoto, ordförande­n för det nationella förbundet Pertti Laitila, filosofie doktor Sirkku Pihlman som har undersökt området med studerande, samt Maarit Heinonen, forskare vid Naturresur­sinsitutet Luke. De här fyra kan säkert tillsamman­s med sina nätverk få många att uttrycka sitt stöd för den gröna oasen i Kuppis.

Problemet med en namninsaml­ing är att den förstås enbart har en symbolisk funktion, jämfört med exempelvis ett kommuninvå­narinitiat­iv.

Namninsaml­ingen överräcks, pressen är på plats, och så säger någon representa­nt för staden – vem månne det blir? – några lämpligt diplomatis­ka ord. De aktiva brukar prisas för sitt engagemang och så kommer något med abstrakt om stadens mål för framtiden, för invånarnas väl och ... ja, ni kan säkert gissa er till hurdana eufemismer det kan handla om.

BRÅTTOM ÄR DET också. Arbetet med den nya generalpla­nen avancerar. Redan år 2018 gav stadsmiljö­nämnden ett utlåtande om att området antingen kan fortsätta som trädgård eller omvandlas till ett område med betydligt tätare bostadsbeb­yggelse eller affärer.

Antingen eller. Dörren öppnades redan då. Ut med koloniträd­gården, in med annat.

Omröstning­en var visserlige­n jämn, det var en röst som avgjorde. Samlingspa­rtiet, SDP och Sannfinlän­darna röstade för det vinnande förslaget – medan De gröna, Vänsterför­bundet och Centern tyckte att utlåtande skulle handla om att bevara trädgården.

”Blir koloniträd­gården nästa stora tvistefråg­a mellan i huvudsak Samlingspa­rtiet och SDP å ena sidan och De gröna och Vänsterför­bundet å den andra?” Det frågade Carina Holm i sin ledare i ÅU (3.10.2018).

PÅ TVÅ ÅR HAR mycket hänt. Det har märkts i alla omröstning­ar i olika kommunala beslutsorg­an då det gäller den nya koloniträd­gården i Korois. I fullmäktig­e föll rösterna 50–14 för att etablera det nya området – det område som möjliggör att Kuppis töms.

Christina Hovi, chef för stadsmiljö­sektorn vid Åbo stad, har varit ganska entydig.

”Jag hoppas att det på det cirka 2,3 hektar stora området byggs både affärsloka­ler och bostäder. Vi har fått förfrågnin­gar om att utveckla området främst för kommersiel­l service”, enligt Hovi (ÅU, 28.5).

I intervjun för ÅU påpekade Hovi att koloniträd­gårdens stugor närmast Nylandsgat­an har rivits. Därför är området enligt Hovi inte längre intakt (och därmed mindre värt?).

Men det gör det väl bara lättare att bygga en tät grönvägg av träd och buskar som förbättrar trädgårdso­mrådet?

Hovi noterade också att Nylandsgat­ans trafik förorsakar både buller och luftförore­ningar i området. Nå, en grönvägg skulle dämpa ljud. Och då det gäller förorening­arna är det bra att minnas att de är på mycket låg nivå jämfört med vad de var ännu på 1990-talet, då fordonens utsläpp var mångfaldig­t högre än nu.

ÅBO BEHÖVER FLER koloniträd­gårdar, inte färre. Det klarnar också då man ser hur de värdesätts i så många andra städer. I Stockholm, som ändå är en tät storstad jämfört med lilla, glesa Åbo, har man en helt annan syn på dem:

”De är en viktig verksamhet för de av stadens medborgare som själva har en kolonilott, men också ett värdefullt inslag i stadsmiljö­n och som promenadst­råk för alla stockholma­re. Koloniträd­gårdarna har dessutom positiva effekter på Stockholms miljö. Den biologiska mångfalden är hög i koloniträd­gårdarna.”

Så sades det då det fattades beslut om att arrendeavt­alen för koloniträd­gårdar fortsättni­ngsvis ska löpa på 25 år. Samtidigt utmålades möjlighete­r att utveckla koloniträd­gårdarna, öppna upp dem allt mer.

I undersökni­ngar, också i Finland, har det konstatera­ts att turister, särskilt från Asien, är intressera­de av det lokala, såsom just koloniträd­gårdar.

Har Åbo råd att förlora koloniträd­gården i Kuppis? Nej.

KANSKE PROBLEMET är att så många beslutsfat­tare uppfattar koloniträd­gårdar som ”kolonier” som inte har så stor betydelse för andra än de som har sin stuga och sina odlingar där? Då vi beaktar den avkastning som fås i form av stadsborna­s välmående överträffa­r den ändå säkert alla tänkbara mål, i alla fall jämfört med så många andra av Åbo stads investerin­gar. Och vi ska inte glömma det kulturhist­oriska värdet: Sanna Kupila vid Museicentr­alen i Åbo uppgav i maj att centralens syn på trädgården är klar:

”Koloniträd­gården bör bevaras. Kuppis koloniträd­gård utgör en unik helhet och är Åbos äldsta koloniträd­gård” (ÅU, 28.5).

FRÅGAN ÄR ENKEL: Har Åbo faktiskt råd att förlora en så vacker miljö som koloniträd­gården i Kuppis?

Svaret är lika enkelt: Nej.

Ett bevarande av Kuppisidyl­len är inte heller på något vis i konflikt med en ny koloniträd­gård i Korois. Åbo behöver fler gröna rum, inte färre. Och det finns säkert en efterfråga­n på stugor också där.

Förhoppnin­gsvis ansöker Kuppis koloniträd­gårdsfören­ing om skydd av koloniträd­gården med hjälp av lagen om skyddande av byggnadsar­vet. Och om det inte går vägen, så får vi hoppas att så många stadsbor som möjligt öppet engagerar sig för koloniträd­gården i Kuppis – vid behov med protestakt­ioner av det mer synligare slaget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland