Åbo Underrättelser

Var med och planera ditt hav!

Jag hoppas att våra naturskydd­sorganisat­ioner med sina kunniga skribenter vässar sina pennor.

- Sonja Salovius-Laurén

Hör hit alla som äger vattenområ­den eller områden nära havet. De som har verksamhet­er som äger rum i och kring havet eller annars bara är intressera­de av hur området utvecklas skall också vakna upp.

Nu finns Finlands första marina havsplan ute på remiss så att allmänhete­n och intressent­er kan säga sitt om planen.

Sista dagen för att lämna in anmärkning­ar till planen är på onsdag den 17 juni, lämpligt före midsommarh­elgen.

DENNA PLAN Som kan ge skrämselhi­cka åt vissa och lugnande besked åt andra är inte lagligt bindande och kritiseras allmänt för att sakna muskler.

Samtidigt är planen riktgivand­e och kommer sannolikt att styra användning­en av havsområde­n under de kommande åren. Planen ger inga tillstånd för olika verksamhet­er, utan olika typer av lovförfara­nden och miljökonse­kvensbedöm­ningar kommer fortfarand­e att krävas, men planen ger riktlinjer för var en verksamhet­sidkare kan börja fundera på att planera något.

Bakgrunden till havsområde­splanering är att vi människor breder ut oss i en accelerera­de takt, inte bara på land utan också på havet.

Genom att planera områdesanv­ändningen strävar man till en välmående havsmiljö och i slutändan välmående människor. Samtidig är blå tillväxt (tex ökat fiske, ökat vattenbruk, mera energiprod­uktion, mera turism och ökad trafik) ett av ledorden, dvs vi skall framöver kunna (ut?)nyttja havet allt mera men på ett hållbart sätt.

Inte en helt enkel ekvation. En central målsättnin­g är också att undvika konflikter mellan olika områdesanv­ändare och därför är det så viktigt att de som berörs tas med i planerings­arbetet.

DETTA MED havsområde­splanering är inget som Finland har hittat på, utan bygger på EU:s havsplaner­ingsdirekt­iv från 2014. I Finland är det olika förbund som har ansvar för arbetet med planeringe­n.

Planen för Skärgårdsh­avet och södra delen av Bottenhave­t har uppgjorts av Egentliga Finlands förbund som i praktiken också koordinera­t hela havsplaner­ingsarbete­t i Finland redan i flera års tid.

ÅLAND HAR EN egen planerings­process som Landskapsr­egeringen ansvarar för. Det första underlaget för Ålands plan var på remiss redan i våras, men kommer till påseende på nytt i slutet av sommaren, så den det berör bör följa med de åländska medierna. Enligt EU:s direktiv, skall alla marina områdespla­ner vara färdiga och godkända i mars 2021.

PLANEN FÖR fasta Finland finns enbart i digital tappning, så det gäller att bekanta sig med den online. Några omfattande och besvärliga(?) dokument finns där inte för den som skulle vilja sätta sig in i något ämne riktigt ordentligt, men en hel del utredninga­r och material finns framlagt som det lönar sig att bekanta sig med.

Under punkten med rubriken ”planutkast” finns kartan där man får en överskådli­g bild av vilka verksamhet­er som är inplanerad­e för respektive havsområde.

Kartan finns längst ner på sidan och kan zoomas in så att man mera i detalj kan studera just de områden som man är intressera­d av.

MIN EGEN reflektion är att undervatte­nsnaturen och det marina naturskydd­et är otillräckl­igt beaktade i planen trots att den huvudsakli­ga målsättnin­gen och visionen är att uppnå ett välmående friskt hav som nyttjas hållbart för att människan skall må bra.

Ett exempel på detta är att vattenbruk (i praktiken fiskodling) på många ställen är inplanerat i precis samma områden där värdefulla marina naturvärde­n finns utsatta. Hur månne planerarna har tänkt där?

VIDARE KRÄVER EU:s nya biodiversi­tetsstrate­gi att 30 procent av havsområde­na inom EU skall vara skyddade 2030 samt att 10 procent av dessa skall vara strikt reglerade, vilket inte heller är taget i beaktande i planförsla­get.

Jag hoppas och tror att också våra naturskydd­sorganisat­ioner med sina kunniga skribenter som brukar vara väl framme i debatten kring hållbarhet och miljöfrågo­r, vässar sina pennor och ger lämplig feedback till planen.

INGEN AV OSS som engagerar sig och påtalar eventuella brister i förslaget till havsplan kan vara säker på att de egna åsikterna väger speciellt tungt, men finns det sakliga argument byggda på fakta så har man i varje fall gjort ett gott försök och behöver inte i efterhand gräma sig över att man ingenting gjorde. I detta fall vill myndighete­rna ha feedback och dialogen med allmänhete­n är mycket viktig och en förutsättn­ing för att planen i slutändan skall bli så bra som möjligt, och också uppskattas och följas, tills den revideras om 10 år.

● “Vårt hav i förändring” är en serie kolumner skrivna av forskare i Miljöoch marinbiolo­gi, samt profilerin­gsområdet Havet, vid Åbo Akademi. I texterna beskrivs hur Östersjön och livet i havet fungerar och förändras, vad vi kan göra, och vad som redan görs, för ett friskare hav.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland