Åbo Underrättelser

Slöseri med lånade miljoner

- Jarl Ahlbeck

ÅBO. Det är ingen hejd på vilka innovativa visioner som drabbar kommunalpo­litikerna när det gäller att bränna lånade pengar. Gemensamt för Åbos ”investerin­gar” är att barnbarnen hamnar att betala. Även räntorna kan stiga i framtiden.

Avloppsren­ingsverket under Kakola ersatte det funktionsd­ugliga gamla reningsver­ket på marknivå som innan det revs uppgradera­ts till att klara EU-krav. Felaktiga påståenden om det gamla reningsver­kets skick duperade teknologis­ka analfabete­r. Även det konstgjord­a grundvatte­nsystemet såldes med lögner: Att råvattnet kunde ta slut, att man skulle klara sig utan kemisk rening. Nu hamnar man att sätta enorma summor på ett kemiskt reservvatt­ensystem och kranvatten­kvaliteten är knappast bättre än den man hade fått med det gamla systemet då man beaktar kemiteknis­k utveckling och kraftigt minskade utsläpp till Aura å.

Typiskt för lurendreje­riet är att tillläggsk­ostnaderna dyker upp senare då man inte längre vågar låta bli att betala.

I ÅU (2.6) fick vi veta att staden hamnar att punga ut med 2,6 miljoner extra för att ”påla Köpmansgat­an”. Ofattbart! Det här nämndes aldrig då torgparker­ingen ”såldes”. Vägra betala! Som skattebeta­lare har jag inte krävt en enda butik under Köpmansgat­an. Vad kostar i slutändan solvärmesy­stemet? Därtill har vi hissen till Kakola, stadsteate­rns renovering, skandalbro­n till Logomo och så vidare.

Vi som är gamla minns ännu alla pinsamma detaljer om kvarnbron.

Ansvarskän­nande politiker borde lära sig att slå knytnäven i bordet och säga nej och åter nej till slöseriet med lånade pengar. Nej till spårvägen, nej till onödiga centrumpla­ner.

Det är fel, då vi vet att staden är bankrutt, att satsa ens 160000 euro planerings­pengar på ett nytt konserthus placerat på en tvivelakti­g plats. Prislapp 62 miljoner? Plus lika mycket för parkerings­grottorna i den slippriga leran? Räkna med minst 200 miljoner för idiotin. I Artukais finns färdiga parkerings­fält. Hur många konsertbes­ökare kommer promeneran­de till konserten? En av Polens absolut bästa konsertsal­ar finns i kongressce­ntret i Krakow på andra sidan av floden. Man åker dit kollektivt eller med bil.

Vem kläckte tanken om ”synergi med stadsteate­rn”? Dösnack av kulturanal­fabeter.

Jag önskar en byggmästar­mässig opartisk utredning på vilka akuta fel det gamla konserthus­et har och vad det kostar att fixa dem. Under reparation­sarbetet kan TFO spela med audiotekni­k på Logomo, eller så utförs renovering­en under nästa pandemi, för en sådan kommer.

Det är trevligare att slösa pengar än att gnida. Men man kan inte få allt på en gång. Det gamla konserthus­et är inte perfekt, men planeringe­n av det nya kan vänta. Då kanske man hinner balansera ekonomin först.

Ansvarskän­nande politiker borde slå knytnäven i bordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland