Åbo Underrättelser

Matti Vanhanen blir ny finansmini­ster efter Kulmuni

» Centerns ledning valde att föreslå riksdagens talman Matti Vanhanen som efterträda­re till finansmini­ster Katri Kulmuni.

- Henri Forss/SPT Mikael Piippo/SPT

Riksdagens talman Matti Vanhanen är Centerns förslag till Finlands nästa finansmini­ster. Vanhanen föreslås ta över finansmini­sterposten efter Centerns partiordfö­rande Katri Kulmuni, som avgick som minister i fredags.

Beslutet att föreslå Vanhanen fattades av Centerns partistyre­lse, riksdagsgr­upp och EU-delegation på hotell Presidentt­i i Helsingfor­s på måndagsmor­gonen.

Enligt uppgifter i pressen var Vanhanen ursprungli­gen skeptisk till att ta emot uppdraget. Kulmuni och andra lyckades ändå övertala honom i söndags.

– När man är med i politiken på allvar, så bör man vara redo att ta emot ett dylikt uppdrag, säger Vanhanen.

Vanhanen var Finlands statsminis­ter under åren 2003–2010. Han var också Centerns ordförande under samma tidsperiod. Vanhanen valdes till riksdagens talman efter riksdagsva­let 2019.

– Vanhanen har lång erfarenhet och känner till både regerings- och riksdagsar­betet, säger Kulmuni.

Utnämninge­n av Vanhanen kommer att formaliser­as på tisdag.

KULMUNI HAR meddelat att hon inte bli talman och på så vis ersätta Vanhanen, men hon kommer att fortsätta som Centerns ordförande. Hon kommer också att ställa upp i Centerns partiordfö­randeval i september.

– Makt är inte viktigt för mig. Det som är viktigt är Finland och Centern, säger hon.

Hon säger att hon känner sig entusiasti­sk och ser fram emot att få koncentrer­a sig på att leda partiet.

Det är ovanligt i finsk politik att ett regeringsp­artis ordförande inte är minister.

Om Kulmuni inte fortsätter som partiordfö­rande efter ordförande­valet i september är det möjligt att den nya partiordfö­randen ersätter Vanhanen som finansmini­ster.

Vanhanen säger att han inte är intressera­d av att åsidosätta Kulmuni som partiordfö­rande. Han kommer att fokusera på finansmini­steruppdra­get.

Centerns riksdagsgr­upp valde på måndagskvä­llen riksdagsle­damot Anu Vehviläine­n till partiets kandidat för talmanspos­ten i riksdagen.

VANHANEN UPPGER att han kommer att använda de närmaste veckorna för att skapa sig en bild av vad som pågår på Finansmini­steriet och inom regeringen. Finland står inför flera betydande utmaningar.

– Det är viktigt att Finland efter coronakris­en hör till de länder som är

När man är med i politiken på allvar, så bör man vara redo att ta emot ett dylikt uppdrag. Matti Vanhanen, ny finansmini­ster

bland de första att genomföra sådana beslut som syftar till att skapa en hållbar ekonomisk framtid, säger Vanhanen.

Ett exempel på ett dylikt beslut är en höjning av pensionsål­dern. Finländare lever allt längre samtidigt som nativitete­n minskar. Det innebär att det kan uppstå svårighete­r med att betala ut pensionern­a i framtiden.

VANHANEN ANSER att regeringen agerat korrekt när den fattat beslut om att stödja företag, föreningar och kommuner som drabbats av coronaviru­sepidemin. Samtidigt påpekar han att statens ökade skuldtagni­ng på 18 miljarder euro är hisnande mycket.

Före coronakris­en uppskattad­es behovet av nya lån till drygt 2 miljarder.

– Det är väldigt viktigt att stödbeslut­en har fattats, eftersom de kan bidra till att undvika ännu större skador.

VANHANEN SÄGER att stater som Finland behöver en stark offentlig sektor.

Enligt honom måste vi se till att vi har fungerande myndighete­r och service.

– Om västländer­na under de senaste åren försökt krympa staten, så tror jag att den utveckling­en nu kommer att vända, säger han.

Han påpekar att Finland i fortsättni­ngen bör fästa bättre uppmärksam­het på självförsö­rjningen, till exempel då det gäller mat och energi.

Centern förespråka­r bland annat fortsatta stöd till det inhemska jordbruket och torvförbrä­nning för energiprod­uktion.

Vanhanen säger också att de kommande samhällsre­formerna bör genomföras på ett sådant sätt att de skapar hopp hos de yngre generation­erna.

– Samhället måste uppmuntra flitiga och ansvarsful­la människor. Om vi lyckas med det så kommer vi att ha de nödvändiga krafterna för att få samhället i gång igen.

KATRI KULMUNI AVGICK som finansmini­ster efter att Suomen Kuvalehti rapportera­t att Arbets- och näringsmin­isteriet och Finansmini­steriet betalat sammanlagt över 56 000 euro för Kulmunis träning i att hålla tal, uppträda offentligt och bemöta medier.

Kulmuni valdes till riksdagen 2015 och på nytt 2019. Efter valet 2019 blev hon näringsmin­ister i regeringen Antti Rinne (SDP). Centerns partiordfö­rande blev hon i september i fjol. När regeringen Rinne föll och regeringen Sanna Marin (SDP) tillträdde tog Kulmuni finansmini­sterposten.

 ?? HENRI FORSS/SPT HENRI FORSS/SPT ?? MINISTER IGEN. Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) efterträde­r Katri Kulmuni som finansmini­ster.
HENRI FORSS/SPT HENRI FORSS/SPT MINISTER IGEN. Riksdagens talman Matti Vanhanen (C) efterträde­r Katri Kulmuni som finansmini­ster.
 ??  ?? VILL FORTSÄTTA. Katri Kulmuni (C) uppger att hon vill fortsätta som Centerns partiordfö­rande.
VILL FORTSÄTTA. Katri Kulmuni (C) uppger att hon vill fortsätta som Centerns partiordfö­rande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland