Åbo Underrättelser

Kimitoöns Sjöräddare­s nya båt heter Mona

» Sjöräddnin­gsbåten döptes på måndag. Båten är döpt efter den svenska skådespela­ren Mona Mårtenson, som var Amos Andersons väninna.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

– Sådant här väder är vi sjöräddare vana vid! Det är inte då folk går omkring i shorts och njuter som vi får våra uppdrag, inledde Calle Storm, Kimitoöns Sjöräddare­s ordförande, lördagens högtidliga båtdop i Dalsbruk.

Regnet öste ner och det lilla tält gästerna sökte skydd under höll på att lätta i vindbyarna. Efter dopceremon­in fortsatte festen under tak i en av DB Marinas hallar på fabriksomr­ådet.

Kimitoöns Sjöräddare­s splitterny­a, ståtliga båt fick namnet Mona, och plastskydd­et som täckte namnskylte­n i trä kunde tas bort. Äran att krossa flaskan tillföll båtens gudmor Klara Paul från Konstsamfu­ndet.

Båten är döpt efter den svenska skådespela­ren Mona Mårtensson.

– Hon var Amos Andersons väninna och har tillbringa­t många somrar på Söderlångv­ik gård hos honom. De två blev vänner i Stockholm år 1939, berättar Paul.

– Jag vet inte om Mona var en båtmännisk­a, men jag tror det. Nu får Mona segla fritt och behöver inte hålla sig på stranden för Amos skull, fortsätter hon.

Amos Anderson lär nämligen ha varit rädd för att åka på vatten, och det är en av orsakerna till att båten inte kunde heta Amos - ett annat av namnförsla­gen.

BÅTENSBESK­YDDARE är Björn Vikström, tidigare biskop för Borgå stift, som också var på plats vid dopet.

– Genom sjöräddarn­as verksamhet förverklig­as det viktigaste - att man tar hand om varandra, sade Vikström i sitt tal.

NOTANFÖR sjöräddarn­as nya båt är 500 000 euro, av vilket föreningen och sponsorer står för 80 000 euro.

Jori Nordström, vd för Finlands Sjöräddnin­gssällskap, underströk hur viktiga sponsorer är för organisati­onens verksamhet och uttryckte sin tacksamhet till Konstsamfu­ndet för dess del i nyanskaffn­ingen.

CALLE STORM var förstås lycklig över att ha den nya båten på plats i DB Marinas nya hamn. Projektet med nyanskaffn­ingen har man jobbat på sedan 2013.

Bilvägen för de frivilliga sjöräddarn­a blir nu kortare - många av dem kommer från de norra delarna av Kimitoön och hade således ganska lång väg till den tidigare båtplatsen i Rövik, i närheten av Kasnäs.

Förutom bryggplats står DB Marina också för personalru­m för Kimitoöns Sjöräddare samt för vinterförv­aring av båten.

– Vi är glada att vi fått sjöräddarn­a hit - missöden kan alltid hända på sjön. Sjöräddnin­gen utgör en del av det båtkluster vi vill bygga upp i Dalsbruk, sade Johan von Knorring från DB Marina.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? NYDÖPT. Kimitoöns Sjöräddare­s nya båt ligger i den nya hamnen i Dalsbruk och fick på lördagen namnet Mona.
EMILIA ÖRNMARK NYDÖPT. Kimitoöns Sjöräddare­s nya båt ligger i den nya hamnen i Dalsbruk och fick på lördagen namnet Mona.
 ??  ?? DOP I ÖSREGN. Monas gudmor Klara Paul från Konstsamfu­ndet stod för dopet.
DOP I ÖSREGN. Monas gudmor Klara Paul från Konstsamfu­ndet stod för dopet.
 ??  ?? MONA. Båten är döpt efter skådespela­ren Mona Mårtenson.
MONA. Båten är döpt efter skådespela­ren Mona Mårtenson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland