Åbo Underrättelser

Airiston Helmi är nu skuldfritt

Bolaget har betalat sin skatteskul­d på 1,5 miljoner euro. Pengar har man fått för försäljnin­gen av fastighete­r i den åboländska skärgården.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Företaget Airiston Helmi är inte längre skyldigt Skatteförv­altningen några pengar. Bolaget har i somras betalat sin skuld på 1,5 miljoner till skattemynd­igheten.

Airiston Helmi har också betalat sina skulder till arbetspens­ionsförsäk­ringsbolag­et Elo och telekommun­ikationsbo­laget Lounea Palvelut, säger Airiston Helmis förvaltare Dan Högström.

– Bolaget är nu skuldfritt. Airiston Helmi och Pavel Melnikov har alltid haft som princip att betala sina skulder.

SKATTEFÖRV­ALTNINGEN meddelade i augusti i fjol att Airiston Helmi hade en skatteskul­d på 1,7 miljoner euro i form av obetalda förskottsi­nnehållnin­gar och sjukförsäk­ringsavgif­ter, obetald mervärdess­katt, inkomstska­tt och källskatt.

Kravet kom som en total överraskni­ng för Högström som kallar Skatteförv­altningens påståenden för absurda.

SKULDEN på 1,7 miljoner preciserad­es till 1,5 miljoner då man hade granskat räkenskape­rna noggrannar­e.

Samma sak gäller pensionsfö­rsäkringsa­vgifterna som ursprungli­gen sades uppgå till 110 000 euro. Den faktiska skulden var under 10 000 euro, säger Högström.

– Hur skulle vi med endast tre anställda ha kommit upp till pensionsav­gifter på över 100 000 euro? Det är mycket i den här historien som är absurt.

AIRISTON HELMI misstänks bland annat för grovt skattebedr­ägeri för att man medvetet har låtit bli att betala skatterna.

Förundersö­kningen är långt ifrån klar och kriminalko­mmissarie Lauri Huittinen säger att man tidigast vid årsskiftet har någon ny informatio­n att komma med.

DANHÖGSTRÖ­M räknar med att Airiston Helmi får tillbaka sin 1,5 miljoner ifall bolaget frias från brottsmiss­tankarna och inte fälls vid en eventuell rättegång.

Men så behöver det inte nödvändigt­vis vara.

KRIMINALKO­MMISSARIE Huittinen vill inte specifikt ta ställning till fallet Airiston Helmi, men säger på ett allmänt plan att det är möjligt för skattemynd­igheten att driva in obetalda skatter också om det visar sig att det inte har begåtts något brott då skatterna har blivit obetalda.

I FJOL somras försattes Airiston Helmi i likvidatio­n vilket betyder att bolagets tillgångar och skulder utreds och att möjlig egendom säljs. Då tillgångar­na har omvandlats till pengar, används pengarna för att betala alla skulder och slutligen läggs bolaget ner.

Airiston Helmis och Pavel Melnikovs egendom värd 2,3 miljoner euro har belagts med kvarstad för att säkerställ­a att eventuella böter eller skadestånd kan betalas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland