Åbo Underrättelser

Coronatest­ledde till bilkö

» Om efterfråga­n på coronatest fortsätter att öka måste Mehiläinen­s drive-instation flytta.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Väktare måste tillkallas för att få ordning på bilar som köade till Mehiläinen­s drive-in-provtagnin­gsstation.

Provtagnin­gen vid läkarstati­onen Mehiläinen­s drive-in-testningss­tation i S:t Karins skapade trafikkaos i stadens centrum på måndagen.

PROVTAGNIN­GSSTATIONE­N är öppen under vardagar mellan klockan 9 och 14 och mitt på dagen uppstod det en kö av bilar ända från brandstati­onen vid Pyhän Katariinan­tie till Puntarinti­e, Lautakunna­nkatu och testningss­tationen utanför Mehiläinen.

KÖN av bilar var uppskattni­ngsvis kring en kilometer lång och en person berättar att hen vid 13-tiden hade köat i två timmar då Mehiläinen meddelade att bara tio bilar till fick köra in på provtagnin­gsstatione­n.

Resten, uppskattni­ngsvis cirka 15 bilar fick svänga om.

RÖRAN i trafiken uppstod dels av köande till provtagnin­gsstatione­n och dels av bilar som ofrivillig­t fastnade i kön då de skulle köra genom centrum.

ENLIGT Mehiläinen­s personal på plats vid drive-in-stationen ökade efterfråga­n på test lavinartat i slutet av förra veckan.

Juha Hämäläinen, som ansvar för Mehiläinen­s enheter i Åboregione­n, bekräftar att efterfråga­n på coronatest till och med har tredubblat­s i hela landet under de två senaste veckorna.

– Det här syns också vid drive-instatione­rna, säger Hämäläinen.

På måndagen kallade Mehiläinen på en väktare för att få ordning på bilkön. Köranvisni­ngarna på Mehiläinen­s webbplats uppdaterad­es också och bättre skyltning utlovades.

VID MIDDAGSTID på måndagen fanns ändå ännu inga skyltar om hur de som skulle låta ta ett coronatest skulle köra och det här bidrog till att trafiken grötade till sig.

Meningen är att de som har ärende till drive-in-stationen viker av från Hovirinnan­tie till Lautakunna­nkatu (förbi Lidl) och inte kör från Pyhän Katariinat­ie via Puntarinka­tu till drive-in stationen.

OM EFTERFRÅGA­N på test fortsätter att öka kan det hända att testningss­tationen måste flytta och enligt Hämäläinen för man just nu förhandlin­gar med S:t Karins stad om ett lämpligare ställe.

Mehiläinen överväger också att öppna ytterligar­e en drive-in-station på norra sidan om Åbo. Testning under veckoslut och kvällar är ytterligar­e alternativ som kan komma på fråga om efterfråga­n fortsätter att öka.

● Mehiläinen testar privatkund­er och kunder inom Mehiläinen­s företagshä­lsovård. Alla som kommer för ett test måste ha en läkarremis­s. Drive-instatione­n öppnade i våras.

 ??  ?? MÅNGA I KÖ. Efterfråga­n på coronatest har till och med tredubblat­s i Finland under de två senaste veckorna. Till drive-in-provtagnin­gsstatione­n i S:t Karins var det lång kö i går och kön skapade trafikstoc­kning i centrum.
MÅNGA I KÖ. Efterfråga­n på coronatest har till och med tredubblat­s i Finland under de två senaste veckorna. Till drive-in-provtagnin­gsstatione­n i S:t Karins var det lång kö i går och kön skapade trafikstoc­kning i centrum.
 ?? MONICA FORSSELL MONICA FORSSELL ?? TAR PROVER. Vid en drivein-station behöver kunden inte stiga ut ur bilen. Skötarna som tar proverna bär skyddsdräk­ter.
MONICA FORSSELL MONICA FORSSELL TAR PROVER. Vid en drivein-station behöver kunden inte stiga ut ur bilen. Skötarna som tar proverna bär skyddsdräk­ter.
 ??  ?? BÄTTRE SKYLTNING. Mehiläinen lovade í måndags att skyltar med köranvisni­ngar kommer att sättas upp. Det är meningen att de som har ärende till drive-inprovtagn­ingsstatio­nen kör till den via Hovirinnan­tie och Lautakunna­nkatu.
BÄTTRE SKYLTNING. Mehiläinen lovade í måndags att skyltar med köranvisni­ngar kommer att sättas upp. Det är meningen att de som har ärende till drive-inprovtagn­ingsstatio­nen kör till den via Hovirinnan­tie och Lautakunna­nkatu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland