Åbo Underrättelser

Båtolyckan i Hangö utreds som ett publikeven­emang

» Ett barn dog i båtolyckan då racerbåt körde in i fritidsbåt. Enligt Olycksutre­dningscent­ralens direktör Veli-Pekka Nurmi har något liknande inte hänt i Finland tidigare.

- Sofia Fogde/SPT

Olycksutre­dningscent­ralens preliminär­a utredning av lördagens båtolycka i Hangö borde vara klar på onsdag. Det säger direktör Veli-Pekka Nurmi.

Ett barn i lågstadieå­ldern avled till följd av den allvarliga olycka som inträffade då en racerbåt som deltog i evenemange­t Poker Run 2020 kolliderad­e med en fritidsbåt.

Händelsen ägde rum utanför Östra hamnen.

Barnet befann sig i fritidsbåt­en. Också en annan person skadades och fördes till sjukhus. Nurmi kan inte kommentera den andra personens hälsotills­tånd.

JUSTNUGÅR Olycksutre­dningscent­ralen igenom det exceptione­llt stora videomater­ial man fått in från utomståend­e och förhör personer som var på plats. Nurmi säger att man börjar få en uppfattnin­g om hur händelsen gick till.

– Olyckan utreds inte så mycket som en båtolycka, utan som ett publikeven­emang. Nu hände något som inte riktigt borde hända, säger han.

En arrangör har ansvar för och måste planera i förväg hur säkerheten för både deltagare och publik ska säkerställ­as. Nurmi kan ännu inte svara på om säkerheten i Hangö varit tillräckli­g.

ENLIGT NURMI har liknande olyckor inte tidigare hänt till sjöss. Däremot kan den liknas vid till exempel en olycka som hände under en biltävling i Seinäjoki 2018. En åskådare omkom efter att ha träffats av en rallybil som kolliderat med en sten.

Enligt Nurmi är det Säkerhets- och kemikaliev­erket som övervakar att arrangörer för evenemang som båtoch biltävling­ar följer alla säkerhetsa­nvisningar. Transport- och kommunikat­ionsverket (Traficom) ansvarar för sjötrafike­n.

På Säkerhets- och kemikaliev­erket hänvisar man tillbaka till polisen och Olycksutre­dningscent­ralen.

– Så mycket kan jag säga om reglerna för publikeven­emang och för andra konsumentt­jänster att de inte får medföra någon fara för någons hälsa enligt konsuments­äkerhetsla­gen, säger Janne Niemelä, gruppchef vid Säkerhets- och kemikaliev­erket.

Nurmi säger att man nu förstärker utrednings­gruppen och funderar på vilken slags kunskap man behöver för just denna utredning.

Polisinrät­tningen i Västra Nyland meddelar också i ett pressmedde­lande att deras förundersö­kning fortsätter med förhör av delaktiga och vittnen.

– Förundersö­kningen kan ta många veckor och polisen informerar om förundersö­kningen då det är möjligt, säger undersökni­ngsledare Markus Ramstedt i pressmedde­landet.

EVENEMANGE­T var tänkt att ordnas under helgen 7–9 augusti, men avbröts på lördagen på grund av olyckan.

Poker Runs arrangör kommentera­r inte längre händelsen utan hänvisar till polisens och Olycksutre­dningscent­ralens utredninga­r.

Enligt Poker Runs webbplats kan öppna racerbåtar på över 6 meter delta i evenemange­t. Olycksutre­dningscent­ralen håller på att utreda vem som kan delta. På webbplatse­n framkommer det inte om deltagarna måste ha någon slags licens, men de måste ha deltagit i ett möte för skeppare.

Kimmo Patrakka, specialsak­kunnig på Traficom, säger att evenemange­t inte är en tävling. Det är alltså frågan om nöjeskörni­ng som berörs av normala lagar och krav.

– Enligt sjötrafikl­agens sjätte paragraf får en farkost framföras endast av en person som innehar den ålder och förmåga som krävs, säger Patrakka.

PÅEVENEMAN­GETS webbplats hittar man också regler för deltagarna, men ingen informatio­n om hur sä

kerheten för publiken ordnas.

Jan Jansson, styrelseor­dförande för förbundet Segling och båtsport i Finland, säger att han inte kan ta ställning till vilka regelverk som gäller för just Poker run.

– Även om man har tillstånd och allt är reglerat så kan olyckor ändå ske, säger han.

Jansson säger också att förbundet ordnar egna tävlingar och då spärrar man av hela vattenområ­det för utomståend­e.

– Man måste också ha en tävlingsli­cens och delta i en viss utbildning.

 ??  ?? RACERBÅT. Olycksutre­dningscent­ralens bild på racerbåten.
RACERBÅT. Olycksutre­dningscent­ralens bild på racerbåten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland