Åbo Underrättelser

Plock i Sjöbevakni­ngens många uppdrag: båt tömde septiktank vid privat strand i Nagu

- Erik Alholm erik.alholm@aumedia.fi

Sjöbevakni­ngen deltog under veckoslute­t också i nio uppdrag ledda av andra myndighete­r.

Satellitbi­lderna avslöjade ett möjligt fartygsolj­eutsläpp, vilket slutligen visade sig vara fiskolja av naturligt ursprung.

En annan observatio­n grundade sig på misstanke över att ett fartyg tömt sina toalettavf­all i havet. Detta visade sig också vara ett annat naturligt fenomen, nämligen alger.

SJÖBEVAKNI­NGEN fick också meddelande om en båt som tömt sin septiktank, det vill säga en tank för uppsamling av toalettavf­all, vid en privat strand.

Då sjöbevakni­ngen kom på plats hade utsläppen försvunnit i havet, men enligt ägaren av stugan var det frågan om ”ren avföring”. Den skyldige fick sjöbevakni­ngen inte fast.

DET togs också emot en hjälpbegär­an via Europeiska Unionens civilskydd­smekanism angående ett oljeutsläp­p vid Mauritius. Finland kunde inte lägga resurser på uppdraget.

Två av veckoslute­ts uppdrag klassades som nödsituati­oner, av vilka den ena handlade om en läckande båt utanför Karleby.

Det andra uppdraget gällde två simmande barn i Björneborg som var i fara då en stark ström fört dem från stranden ut mot havet.

TRAFIKEN över de inre gränserna övervakas fortfarand­e också bland annat mellan Finland och Sverige, förutom kryssnings­fartygen.

I samband med gränskontr­ollerna greps några efterlysta personer. En del personer, som inte hade kvalificer­ad orsak att komma till Finland, måste återvända.

Cirka 670 stycken olika övervaknin­gsgranskni­ngar utfördes.

Även om de flesta betedde sig bra, blev beklagligt många fast för farligt beteende på havet. Under veckoslute­t stötte Sjöbevakni­ngen på roderfylle­ri, överhastig­het, störande beteende, och människor påverkade av droger. Antal misstänkta för roderfylle­ri var 12 stycken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland