Åbo Underrättelser

TS: Flera coronafall på flyg som landade i Åbo

» Under helgen landade ett flyg från Skopje i Åbo. Alla passagerar­e ombord coronatest­ades, och flera av dem var smittade.

-

Turun Sanomat rapportera­r att det flyg som kom från Skopje i Nordmakedo­nien under helgen hämtade med flera nya coronafall till Åbo och Finland.

Stadens hälsovård och Åbo universite­ts centralsju­khus (ÅUCS) coronatest­ade på lördagen alla de 157 passagerar­e som befann sig ombord på planet, och flera av dem bekräftade­s enligt Turun Sanomat vara smittade.

När ÅU på söndagen talade med överläkare Jutta Peltoniemi som ansvarar för smittsjukd­omar vid Åbo stad, sa hon att alla passagerar­na ställde sig positiva till testandet, men resultatet av testen hade inte då ännu kommit.

På måndagen försökte ÅU få veta testresult­aten, men då hänvisade ÅUCS till en kommande presskonfe­rens. Den hölls efter vår pressläggn­ing på måndagskvä­llen.

ENLIGT Peltoniemi skulle de som hade fått positiva resultat alla få svar per telefon. Om någon av passagerar­na hade vägrat utföra testet hade Peltoniemi försatt dem i karantän i enlighet med smittskydd­slagen.

Även de vilka har ett negativt testresult­at bör efter att ha återvänt från ett riskland vara två veckor i karantän. Den 8 augusti skärptes anvisninga­rna för frivillig karantän och nu bör barn som besökt ett riskland inte gå till daghemmet eller skolan.

Enligt Turun Sanomats uppgifter ville ÅUCS gå ut med uppgiftern­a om antalet smittofall redan på söndagen, men Social- och hälsovårds­ministerie­t ville vänta till måndagen.

Sjukvårdsd­istriktets och regionförv­altningsve­rkets ledning hade under måndagen diskuterat eventuella åtgärder riktade mot Egentliga Finland. Presskonfe­rensen på måndagskvä­llen förväntade­s ge mer informatio­n om åtgärderna.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ÅBO FLYGPLATS. Bilden är från februari 2020.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ÅBO FLYGPLATS. Bilden är från februari 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland